Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kurk ja salat pistavad jõulu ajal rinda hapukapsaga (2007-12-14 00:11:46)


Mida lähemale tulevad jõulud, seda enam läheb hinda sealiha, hapukapsas ja… värske kurk. Lugesite õigesti – juba järgmisel nädalal jõuab poodidesse poole rohkem kodumaist kurki.

 

«Jõulude ajal algab meil tõesti talvine tipphooaeg,» kinnitas Tartu külje all Väike-Lohkvas asuva ASi Grüne Fee Eesti juhataja Raivo Külasepp. «Järgmisel nädalal hakkab kurk tulema ka teisest kasvuhoonest.»

 

Mis tähendab, et eelmisel nädalal saatis Grüne Fee Eesti ühest hektarilisest kasvuhoonest müüki ligi 43 tonni kurki, kuid teise kasvuhoone lisandudes jõuab nii Eesti, Läti kui ka Leedu poodidesse nädalas kurki vähemalt 70 tonni.

 

Eelmise aasta detsembrist tänavuse jõulukuuni müüs ettevõte kahelt hektarilt kurki Euroopa ametivendadega võrreldes kõva saagi jao ehk natuke enam kui 2500 tonni. 2500-tonnine aastasaak tähendab laias laastus kaheksat miljonit kilesse pakitud kurki.

 

Oma Ferrari

Lisaks kurgile kasvatab firma kaheksandat aastat ka lehtsalatit ja erinevaid maitsetaimi ning ka nende 14 kultuuri kasvupind on suurenenud. «Alustasime 900 ruutmeetrilt, tänavu ületasime juba kolme hektari piiri,» ütles Külasepp.

 

Lisaks uue hektarilise kasvuhoone kasutuselevõtule ehitas ettevõte salatite ja maitsetaimede pakkimiseks uue ruumi ning soetas sinna kilepakendeisse pistetud rohelise kauba kolmanda transpordiliini.

 

Naljaga pooleks võib öelda sedagi, et Grüne Fee Eestil on nüüd ka oma Ferrari. «Itaaliast pärit, punast värvi ja maksab üle miljoni krooni – Ferrari mis Ferrari,» muheles Külasepp ühes kasvuhoones üles seatud uue salatikülviliini juures.

 

Mullu kasvatas firma ligi 8,5 miljonit potti lehtsalatit ja maitsetaimi. Praegu läheb nädalas kaubaks ligi 120 000 potti salatit ja maitsetaimi, suvel kaks korda rohkem.

 

«Eestimaist salatit ja maitsetaimi võiks rohkemgi olla,» kinnitas aga kaupmeestele puu- ja köögivilju pakkuva hulgifirma AS Rigual ostujuht Annika Tuul. «Nõudlus on suurem kui pakkumine.»

 

Rigual müüb kõiki salateid ja maitsetaimi, mida Grüne Fee Eesti pakub. Kõige menukam kaup on Tuule sõnul kodumaine till, petersell ja basiilik.

 

Poes on poole kallim

Riguali praegu müüdavast värskest kurgist pool on kasvatatud Väike-Lohkvas, pool Euroopas. «Kodumaise ja Euroopa kurgi hinna vahe on praegu väga suur, sellepärast pakume nii odavat kui kallimat,» selgitas ostujuht. «Kui kodumaine kurk on odav, oleme Eesti patrioodid.»

 

Grüne Fee Eesti müüb praegu kurki hulgifirmadele 30-kroonise kilohinnaga. Firmast välja minev kaup on poodides pea poole kallim.

 

Endise Luunja sovhoosi Anne aiandi baasil 1993. aasta keskel asutatud Eesti-Soome ühisfirmas Grüne Fee Eesti töötab sada inimest. Firma ekspordib Lätti ja Leetu ligi 30 protsenti kasvatatavast kurgist ning ligi poole salatitest ja maitserohelisest.


Allikas: Tartu Postimees 13.12.07.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.