Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Holland tahab rajada Põhjamerre tulbisaare (2007-12-12 07:26:06)

 

Tehissaar või mitugi annaks mere arvel maad juurde, kaitstes ka rannikut ja tamme.

Hollandlased kavatsevad muuta Euroopa kaarti, rajades ranniku lähedale merre saared, mis näiteks kosmosest vaadatuna muudaksid tõepoolest maailmajao kontuure umbes samamoodi kui Dubai tehissaared.

Nimelt valitseb riigis maanappus ja meri ähvardab olemasolevagi üle ujutada. “Inimesed elavad siin Madalmaades üksteise otsas,” rääkis Reutersile idee pooldaja, kristlikust demokraadist poliitik Joop Atsma. “Me januneme maa järele, meil on ehitamiseks vaja suuremat maa-ala.” Tõepoolest, Hollandis elab üle 390 inimese ruutkilomeetri kohta, samal ajal kui Eestis on see näitaja umbes 30 inimest.

 

Tulbi- või kanepilehe kujuline

 

Teatavasti on Hollandis tammidega ammugi maad merelt juurde võidetud, kuid alati on püsinud oht, et need võivad puruneda ja meri võtab loovutatu tagasi. Ühe hiljutise arvamusuuringu tulemused näitasidki, et hollandlased kardavad üleujutust rohkem kui terrorirünnakut.

 

Nii ongi Hollandi parlament palunud rannikualade komisjonil uurida, kas Põhjamerre on võimalik rajada tehissaari, mida saaks kasutada nii põllumajanduslikult kui ka lihtsalt elamiseks ja lausa looduse nautimiseks. Ühtlasi aga kaitseksid need rannikut ja tamme tormituulte ning lainete eest.

Entusiastide meelest võiks esimene saar olla umbes 50 km pikkune ja sarnaneda kujult tulbiga, millega Hollandit seostatakse. Samas on välja käidud ka mõte teha saar hoopis kanepilehekujuline. Ettevõtmise hinda ei osata veel öelda, kuid Atsma meelest võiks 100 000 hektari suuruse saare maa väärtus olla umbes kümme miljardit eurot ja see kataks rajamise kulud.

 

Allikas: www.epl.ee Kaivo Kopli


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.