Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kerge advendilõunalaud (2007-12-10 08:05:20)

 

Kuna pühade ajal kipub enamik sööma rohkem kui vaja, peaksid pühaderoad olema valmistatud kergelt või vähemalt peaks olema laual ka kergeid sööke. Kui pakkuda vaid rasvarikkaid roogi, näkse ja maiustusi, võib pidusöök lõppeda rusutud enesetunde ja liigkilodega.

 

Alati on omal kohal pidulik aedviljavaagen

 

Traditsiooniliste pühadesöökide kõrval võiks nii advendi- kui ka jõululauda rikastada puu- ja köögiviljadega, samuti kergete magustoitude, kokteilide ja suupistetega.

Pilkupüüdva ja tõeliselt tervisliku aedviljavaagna saab toorelt kangideks lõigatud porganditest, kurkidest, paprikast, lisades neile terveid šampinjone, lillkapsaõisikuid, salatilehti, nuikapsaviile, porrulaugurattaid, tomativeerandikke, eri värvi mugulsibulakettaid, petersellilehti jt maitsetaimi. Juurde sobib pakkuda kerget dipikastet maitsestamata jogurtist või lahjast kohupiimapastast. Sellise aedviljavaagna valmistamine on fantaasiaküllane ja põnev tegevus. Pärast korralikku kõhutäit soodustab aga seedimist puuviljavaagen mandariinide, pirni- ja õunaviilude, banaanide, viinamarjade jms.

 

Hapukoore asemel maitsestamata jogurt

 

Pärmitainapirukad on tunduvalt kalorivaesemad kui leht- ja liivatainast valmistatud. Pirukatäidised võiksid olla samuti kerged. Näiteks hakkliha praadimiseks pole vaja tingimata rasva, vajadusel võib lisada tilgakese vett. Samuti võib pärmitainapirukad täita köögiviljaga.

Traditsioonilised salatid – kartulisalati ja rosolje – teevad rammusaks just 20%line hapukoor ja rasvane majonees. Kuid mõnusa paksu kastme saab teha ka maitsestamata jogurtist, kui seda eelnevalt näiteks kohvimasinafiltris nõrutada ja siis sidrunipipra, sinepi, sojakastme, veiniäädika, paprika jms maitsestada. Samuti on hea väherasvane majonees.

Kastet tasuks serveerida eraldi kausis – siis saab igaüks võtta sobiva koguse.

 

Rosoljest ja kartulisalatist tee tarretis

 

Traditsioonilisest kartulisalatist hoopis triibulisema roa saad, kui paned hakitud salatikomponendid vaagnale ribadena, eri värvid kõrvuti.

Veelgi huvitavam on pakkuda kartulisalatit tarretisena. Selleks tuleb salati komponendid panna vormi ja kastmeks kallata peale želatiiniga segatud puljong, millele võib ka pisut majoneesi ja jogurtit lisada. Värviline rosoljetarretis annab lauale samuti ilmet.

Pühadelauale sobivad hästi ka poes müüdavad väherasvased süldid ja liha tarretises. Suitsuvorsti asemel eelista lahjat sinki ning verivorsti teevad taljesõbralikumaks kerge pohla-õunasalat ja vähese suhkruga kõrvitsasalat. Väga huvitava ja tervisliku salati mis tahes liharoa juurde saad valmistada riivitud porgandist ja pohlamoosist.

Prae kõrvale on mõistlikum eelistada keedu-, mitte ahju- ega friikartuleid.

 

Magustoit hoiab kõvasti kaloreid kokku

 

Magustoitudeks sobivad hästi piimatoodetest tarretised. Keefir, pett, piim ja jogurt istuvad hästi puuviljadega, neid kombineerides saab väga huvitavaid ja kergeid magustoite. Kalorite kokkuhoid missugune, võrreldes vahukoorega!

Tõelist jõuluhõngu toovad tuppa küpsetatud õunad pohlatäidisega. Selleks õõnesta tervetest õuntest välja südamed. Küpseta õunu keskmise kuumusega ahjus umbes 30 minutit. Samal ajal sega pohlad suhkru, kaneeli ja kardemoniga. Täida õunad pohladega ja pane veel 5 minutiks ahju. Serveeri Creme Vanilla vahustatud kreemiga.

Kes kindlasti kooki tahab, võiks valida jogurti-puuviljatordi. Seejuures ära vali nime, vaid kindlasti koostise järgi. Jogurtitordi nime all on müüdud ka sellist torti, mille põhikomponent vahukoor, millele oli pisut jogurtit lisatud.

 

Glögi – alkoholiga või ilma, kuidas keegi soovib

 

Jõulumeeleolu loomiseks võiks pakkuda kardemonikohvi, selleks tuleb kohvipulbrile lisada vaid pisut kardemoni.

Tervislikud ja maitsvad on kindlasti jogurti-mahlakokteilid. Selleks tuleb värsked marjad vaid püreestada, lisada neile lahjat jogurtit ja mahla ning vahustada. Marjade valik sõltub igaühe fantaasiast, kuid kindlasti saab maitsva kokteili püreestatud maasikatest, jõhvikamahlast ja kergest maasikajogurtist, kui need koos vahustada. Vajadusel võib veel maitsestada.

 

Allikas: www.sloleht.ee Kaja Torm

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.