Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jõuluvana koliski Jõgevale elama (2007-12-07 09:29:21)

 

Tervest Jõgeva kultuurikeskusest on saanud päkapikumaa…


«Ega ma enne jaanuari keskpaika väga õue suusatama ei pääse,» tunnistas eelmisel aastal Eesti külmapealinna Jõgevale elama kolinud jõuluvana – kolmekuningapäevani võõrustab ta iga päev oma kambris põnne.

 

Eriti veab aga neil, kes reserveerisid endale jõuluvanale küllamineku selleks nädalaks. Just praegu on tervest Jõgeva kultuurikeskusest saanud päkapikumaa: enne jõuluvana juurde jõudmist ootab lapsi terve seiklus.

 

Läbida tuleb hulk kambreid – näiteks saab kaunistada küünlaid ja piparkooke.

 

Mõned vabad ajad

 

Õletoas tutvustavad karu, näärisokk ja jõuluhani vanu eesti jõulu- ja näärikombeid. Õlgede sees vägikaika vedamine on meelepärane igale jõnglasele.

Lumekuninganna pakub lastele jäälossis jäätist ja härjapõlvlaste salakambris saab tina valades endale uuel aastal ees ootavaid sündmusi ennustada.

Jõgeva kultuurikeskuse juhataja, sellel nädalal jõulumemmeks kehastunud Airi Rütteri sõnul on huvi jõuluvanaga kohtumiseks väga suur, siiski mõned vabad ajad veel detsembriks on.

Mullu käis jõuluvanal külas üle 800 lapse, tänavu oli end üleeilseks kirja pannud juba üle 900 põnni.

Miks jõuluvana just Jõgevale elama tuli?

Esiteks tegi linnavalitsus talle ahvatleva pakkumise – mõne aasta pärast saab jõuluvana endale lausa eraldi linnaku.

Teiseks sobib jõuluvanale elamiseks just külmem kliima ja Jõgeval jahedust jagub – 1940. aastal mõõdeti seal Eesti rekordina lausa 43,5 külmakraadi.

«Aga lisaks külmale meeldivad mulle valged suveööd. Ka on siinkandis tegemist läbi terve aasta, möödunud suvel käisin muu hulgas näiteks ka Mototreffil ja Eesti naiste tantsufestivalil,» selgitas jõuluvana.

 

Mullu 1300 kirja

 

Ka näitas jõuluvana esimene aasta külmalinnas, et lastega kirjavahetust tuleb pidada aasta ringi, eelmisel aastal jõudis temani lausa 1300 kirja. Eriti varmad on lapsed taadile kirjutama loomulikult just jõulude ajal – iga päev potsatab jõuluvana lauale mitukümmend kirja põnnide jõulusoovide ja ka muredega.

«Kõik kirjad saavad vastuse,» lubas jõuluvana. Et nendega oleks kergem, kujundas kunstnik Raivo Järvi talle kirjablanketi ja ümbrikud ning tegi eraldi pitsatigi.

 

Jõuluvana oma linnak

 

Jõuluvana ja pakase abil tahab Jõgeva linnavalitsus inimesi oma linnakese vastu huvi tundma panna.

Et see läheks lihtsamalt, eraldas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus linnavalitsusele 140 000 krooni toetust külmalinna kontseptsiooni väljatöötamiseks.

«Maikuuks peaks täpsem tegevuskava valmis olema,» avaldas Jõgeva linnapea Viktor Svjatõšev.

Selle käigus on kõige olulisem ehitada jõuluvanale oma linnak, kus jaguks tervele perele aasta läbi tegevust mitmeks tunniks.

Viktor Svjatõševi arvates sobiks selleks hästi Piiri park, kus on kruusaauk ja kaks tiiki, puistu ja jalutusrajad: «Nende keskele sobiksid jõuluvana palktared hästi.»

Seega – kui mitte järgmisel, siis ülejärgmisel aastal saab jõuluvana külastada juba tema uues kodus.

Senikaua elab jõuluvana kultuurikeskuse II korrusele sisse seatud kambris.

 

Allikas: tartu.postimees.ee 07.12.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.