Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopas peaks rohkem kaunvilju kasvatama (2007-12-07 07:05:19)

 

…leiti ELi kaunviljade kasvatamist uuriva projekti GLIP (Grain Legumes Integrated Project) raames. Projektis tuuakse välja erinevaid viise, kuidas kasutada kaunvilju külvikordades, saavutamaks maksimaalset agronoomilist ja majanduslikku efekti ning võimaldades järgida keskkonnasõbraliku ja jätkusuutliku kasvatamise põhimõtteid.

 

Kuigi hernes, kikerhernes, lupiin jt on kasvataja “parimad sõbrad”, aidates siduda õhulämmastikku ning vähendades väetamisvajadust, kasvatatakse selliseid kultuure Euroopas liialt vähe (ligikaudu 5% kultuuridest, mujal maailmas 15-30%).

 

Kasvatajate vähese huvi põhjustena tuuakse välja juuremädanik ning taimede lamandumise probleemid. GLIP-projekti raames on identifitseeritud 5 geeni, mis määravad taime ehitust ning on seotud haiguste edasikandumisega, konkurentsiga toitainete järele ja stressitaluvusega.

 

Lisaks uuritakse kaunviljade kasutamisvõimalusi loomasöödana, peamiselt sigade ja kalade jaoks. Peale selle hõlmab projekt veel tehnoloogiaosa, mille eesmärgiks on välja töötada kaunviljadega seotud tehnoloogiaid, parandamaks nende kultuuride rolli Euroopa toidu- ja bioenergiavajaduste rahuldamisel. GLIP-projekti tulemustega saab lähemalt tutvuda aadressil: www.eugrainlegumes.org/summary/index.htm

 

Allikas: Põllumehe e-uudised http://cordis.europa.eu põhjal

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.