Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teistmoodi pühadelaud – taimne jõuluroog (2007-12-07 00:05:35)

 

Restorani Aed peakokk Angelica Udeküll soovitab taimetoitlastel jõuluprae valmistamisel vaadata kaunviljade ja tofu poole. Kaunviljad on hästi toitvad ning neist saab põnevaid roogi valmistada. “Ubadest ja kikerhernestest võib teha midagi pajaroa sarnast. Ja meie oma odrakruup maitseb ju iseenesest ka väga vahvalt. Kui selline lihata mulgipuder on taldrikule kaunilt vormistatud, näeb see samuti üsna pidulik välja,” räägib ta. Läätsedest annab teha näiteks läätsesuppi – köögiviljapuljongile võib lisada natuke sibulat, pipart, ürte (tüümiani, peterselli), küüslauku või miks mitte ka ingverit. “See on minu lemmik, ma ei saa ingverist üle ega ümber,” naerab Udeküll.

Samuti soovitab Udeküll katsetada kõikvõimalike pirukatega. “Meie ise teeme siin seda edukalt – keerame tofu, brokoli ja lehttaina struudliks kokku ning inimestele meeldib see väga,” märgib Udeküll. Struudli kohta on tulnud väga positiivset tagasisidet isegi neilt, kes taimetoidu ja tofu peale tavaliselt “vuih!” ütlevad.

Tofut võib rikastada iga maitsega

Hea alternatiivina lihale nimetab Udeküll tofut. Pehme tofu on sojapiimast tehtud kodujuust. “Tofu on tänuväärne tooraine, mina armastan seda nimetada svammiks, sest tofu võtab külge kõik maitsed.

Tofust annab jõululauale teha mida iganes – näiteks vormida pehmest tofust ning kapsast, porgandist või peedist pikkpoiss. Siduva ainena võib lisada muna, kuigi tofu seob ennast ise küllalt hästi,” räägib ta.

 

Jõululaualt ei tohiks mingil juhul puududa köögiviljad. Lihtsa jõuluroa saab, kui võtta eeskuju põhjanaabritest, kelle jaoks kaalika-porgandivorm on levinud jõuluroog. Seda on lihtne valmistada: kaalikad ja porgandid tuleb keeta ning püreestada ja roale jõulisuse andmiseks võib lisada muskaatpähklit või ingverit. Sobilikuks peoroaks on Udekülli sõnul ka kapsarullid, ainult et liha asemel võib täidisena kasutada muid võimalusi.

 

Hapukapsast ei pea keegi kartma

Kui rasvane seapraad pole meeltmööda ei taimetoitlastele ega võib-olla ka niisama tervislikult toitujatele, siis hapukapsast ei peaks keegi jõululaualt ära jätma. “Kui hapukapsale sea- või hanerasva mitte lisada, on tegu väga tervisliku toiduga, seal on ju tohutult C-vitamiini. Pigem võib rasva asendada apelsini, mõne kuivatatud puuvilja või õunamahlaga, köömnetest ja ürtidest rääkimata. Kes siiski tahab, et kapsal oleks natuke rasva maitset man, võib lisada veidi õli. See on oluliselt tervislikum kui tahked rasvad.

 

Rasva on meil ju tegelikult vaja, sest kuidas muidu saaks organism rasvas lahustuvaid

vitamiine omastada. Võiks vaid järgida loogikat, et mida vedelam rasv, seda kergemini seeditav ja kasulikum see on,” jagab peakokk nõuandeid.

 

“Minu jaoks ei tähenda tervislik toit taimetoitlust,” märgib Udeküll. “Samas ma tean, et on palju inimesi, kes sellega tegelevad, ning järelikult peab ka neile midagi väärikat süüa pakkuma. Ja on ka selliseid inimesi, kes puhtalt sel põhjusel, et tervis on käest ära läinud, peavad mõnda aega taimetoidu peal olema,” sõnab ta.

 

Ka restoran Aed ei ole sajaprotsendiliselt taimetoidurestoran, ehkki taimse toidu osa menüüs on päris suur.

 

Kolm lihavaba jõulupraadi


Toeka struudlirulli jaoks läheb vaja

pool kilo lehttainast,

200–300 grammi (sügavkülmutatud) brokoliõisikuid

ning 200 grammi tofut,

seejuures võib kasutada nii pehmet tofut kui ka tofukuubikud. Näiteks prantsuse marinaadis tofukuubikud sobivad väga hästi, aga need tuleks eelnevalt näppude vahel peeneks pudistada. Värsket brokolit tuleks üks-kaks minutit keevas vees kuumutada, see hoiab brokoli värvi erguna.

 

Lisa täidisele pool klaasi hakitud porrut või üks mugulsibul, mis pannil kergelt läbi praetud. Sidusainena võid juurde segada ühe muna, aga see ei ole kohustuslik.

 

Rulli tainast veidi lahti ning aseta täidis pika vaona taina keskele. Seejärel keera taina servad kokku ning pane struudel ahju sedamoodi, et ühenduskoht jääb allapoole.

 

Määri struudlit pealt munaga, kaunistuseks lisa lina-, kõrvitsa-, seesami- või apteegitilliseemneid.

 

Küpseta struudlit 200-kraadises ahjus pool tundi.

 

Brokoli-tofustruudel. Kolmevärviline köögiviljapatee

Kolmest värvilisest kihist koosnev köögiviljavorm on pilkupüüdev peoroog. Rohelise kihi võiks teha spinatiga (kasutada võib ka sügavkülmutatud kõrvenõgeseid), valge kihi kaalika, kartuli või juurselleriga ning oranži kihi porgandi-kõrvitsaga.

 

Vaja läheb küpsetusvormi, mis mahutab umbes kilo tainast. Toorainet võta sellise arvestusega, et iga kihti oleks 300 grammi. Arvestades, et veerand toormest läheb kaduma, peaks toormaterjalidena kartulit ja juursellerit olema kokku umbes pool kilo ning porgandit ja kõrvitsat samuti pool kilo. Spinatimassile võib selle kooshoidmiseks samuti kartulit lisada.

Kihtide mass tuleb eelnevalt valmis keeta.

 

Tee kartulipuder, lisa sellele keedetud juursellerit ning maitsesta see valge pipra ja soolaga. Spinatimassi, kuhu võib lisada ka veidi brokolit, maitsesta ainult soolaga.  

 

Kõrvitsaporgandimassile lisa muskaatpähklit. Porgand keeda hästi pehmeks, püreesta ning keeda siis segu uuesti, et vedelik aurustuks ja mass jääks sama tihke kui kartulipuder.

 

Kõigile kolmele segule võib lisada ühe muna või munakollase. Võid kasutada ka vahustatud munavalget, et massile õhulisust anda. Muna võid asendada ka tärklisega, pannes supilusikatäie tärklist 300 grammi segu kohta.

 

Metallvorm vooderda küpsetuspaberiga, silikoonvormi puhul pole küpsetuspaberit vaja.

 

Seejärel pane kolm segu kihiti vormi.

 

Küpseta köögiviljapateed 150-kraadises ahjus tund aega.

 

Hea oleks roog eelmisel päeval valmis teha ning enne serveerimist korraks ahjus kuumaks lasta.

 

Kapsarullid seenekastmega

Tegu on klassikaliste kapsarullidega, ainult et nende täidises ei ole liha. Neid valmistatakse aga nii nagu kapsarulle ikka. Alustuseks keeda suuri kapsalehti mõni minut pehmemaks ja lõika varreosa veidi õhemaks. Lisaks tavapärasele peakapsale on poodides müügil ka huvitavamaid kapsasorte. Näiteks savoi kapsas on rullide tegemiseks väga hea. See on kobrulisem, erksama värviga ning näeb peolaual atraktiivsem välja.

 

Rullide täidiseks keeda pruuni riisi – see on valgest riisist tervislikum. Et täidist põnevamaks ja jõulupärasemaks teha, võib riisile lisada mandleid või pähkleid ehk kõiki neid maitseaineid, mida tavapäraselt jõulutoitudele pannakse. Võib kasutada ka karrit, mis sobib riisiga väga hästi ning annab segule värvi ja vürtsi juurde.

 

Riisile võib lisada ka kergelt praetud sibulat või porrut või veidi hakitud suvikõrvitsat.

 

Kapsarullid tahavad ahjus küpseda 30–40 minutit. Enne ahjupanekut tee neile peale klassikaline seenekaste. Hapukoore asemel võid kasutada alternatiive, näiteks

kaerapiima, sojakoort vms.


Retseptide autor:
Angelica Udeküll

 

Allikas: www.linnaleht.ee 7.12.2007


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.