Soja kasvatati juba enam kui 3000 aastat eKr Kirde-Hiinas Mandžuurias, kust see levis edasi Jaapanisse, Lõuna-Hiinasse, Koreasse, Indiasse ja Venemaa Kaug-Ida piirkondadesse.
Sajanditepikkune kogemus kinnitab soja kasulikku mõju tervisele. Soja on tunnustatud toiduaine paljudes rahvusköökides ja oluline osa tervislikult toituvate inimeste igapäevamenüüs.
Sojatoodete regulaarne söömine:
- alandab märgatavalt vere kolesteroolisisaldust
- parandab südametegevust
- mõjub arterite seinu tugevdavalt ja puhastavalt
- soodustab seedimist
- lagundab sapikive ja aitab ära hoida uute kivide teket
- reguleerib vere suhkrusisaldust ja insuliini tootmist
- vähendab vähki haigestumise ohtu
- menopausis korvab edukalt looduslikke östrogeene
- aitab ära hoida osteoporoosi
- seob ja viib välja mürkaineid
- tugevdab närvisüsteemi
- sisaldab heas vahekorras omega-3 ja omega-6 rasvhappeid
Levinumad toiduained, mida sojaoast saadakse, on sojajahu, sojatangud ja -helbed, sojapiim ja -kohupiim, sojajuust (tofu), sojapasta (miso), sojakaste (tamari), tempeh (fermenteeritud sojatoode, mida saab kasutada liha aseainena jt.
Allikas: www.tarbija24.ee 05.12.2007.