Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talveaed toas (2007-12-05 00:35:26)

 

Koos päkapikkudega ilmuvad meie kodudesse detsembri tulles ka jõululilled. Lillepoed pakuvad eri suuruses jõulutähti, jõulukaktuseid jt just jõuluperioodiks õitsema ajatatud potitaimi.

 

Erinevalt muudest jõulukaunistustest on need jõululilled aga elavad taimed ja vajavad seega ka natuke hoolt. Esiteks tahavad kõik jõululilled vett, kes rohkem, kes vähem.

 

Kui jõuluseades on mitut sorti taimi, siis tuleks ühes anumas elavatele taimedele vett anda selle kõige nõudlikuma lille soovide kohaselt. Näiteks asalea muld ei tohi ära kuivada, sest siis viskab taim lehed maha ja lõpetab ka õitsemise. Asalead tuleb põhjalikult kasta ja vajaduse korral kogu pott ülepeakaela isegi vette uputada. Ohtralt vett tahab ratsuritäht. Erinevalt asaleast tuleb ratsuritähe mullal kergelt enne uut kastmist kuivada lasta.

 

Madalad sibullilled nagu hüatsindid, tulbid ja nartsissid, saavad seevastu hakkama vähese veega.

 

Kääbuskadakas tahab vihma ka toas

Jõuluroos, mida meil poest küll harva leiab, tahab valget ja jahedat ruumi. Jõuluroos armastab regulaarset ja tasast kastmist. Kõige parem on joota seda taime alustaldrikule vett valades. Jõuluroos on mitmeaastane taim, mille võib kevadel peenrasse istutada. Mõned jõulutaimed, eriti need pisikesed okaspuud, tahavad kuivas ja soojas ruumis piserdamist.

 

Kerge “toavihm” aitab minikadakatel ja -küpressidel end värskemana tunda. Samas tuleks hoiduda aga õitsevate taimede õite vihmutamisest. Miniokaspuud peavad toas sageli kenasti kevade või isegi suveni vastu. Siiski ei maksa neid aeda istutada, sest spetsiaalselt jõuludeks aretatud okaspuud ei pea meie kliimatingimustes avamaal vastu. Enamik jõululilledest tunnevad end kõige paremini ikka valgusrikkas kohas. Radiaatorite, kaminate ja ahjude lähedus neile aga ei istu. Näiteks kardab jõulukaktus otsest kuumust.

 

Jõulutäht pelgab jahedust ja tuuletõmmet ning kipub ebamugavust tundes lehti langetama. Seesama jõulutäht tahab lisaks veel ka väetist, lisatoitu nõuab ka asalea. Viimasele sobivad tavalised rodode väetised.

 

Kõige vähenõudlikum tundub jõulutaimedest olevat pisike kalanhoe, mida tänavu kõikides lillepoodides müüakse. Kalanhoe kasvab nii valges kui ka poolvarjus ja tema õitsemisperiood kestab kaua. Vett tahab taim pigem vähe. Kalanhoe kasvab toas edukalt pärast õieaegagi, samas õitsema on teda uuesti kodustes tingimustest väga keeruline saada.

 

Lilled õunu ei armasta

Jõuluaegseid lilleseadeid ei maksaks asetada puuviljakorvide-kausside kõrvale. Õunad ja ka muud puuviljad eraldavad etüleeni, mis kiirendab taimede-lillede kasvu ehk siis ka vananemist.

 

Jõululill ei ole kuuseehe, ta vajab hoolt Kuigi jõululilled on kõige kaunimad just külmal talveajal, pelgavad nad kõik siiski pakast. See tähendab, et taimi poest koju või külla viies tuleb jälgida, et nad õues külma ei saaks. Taimi ei maksa jätta ka külma autosse.

 

Aiandusportaalide põhjal Merike Kungla.

 

Allikas: www.linnaleht.ee 05.12.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.