Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Liigse lämmastiku tõttu väheneb rohumaade liigirikkus (2007-12-05 00:14:46)


Euroopa teadlased on viimase aasta jooksul uurinud 70 rohumaad 9 riigis ning leidnud tõendeid, et pikaajaliselt ladestunud lämmastiku tõttu väheneb oluliselt rohumaa taimeliikide hulk. .

 

Suurbritannias, kust see laiapõhjaline uuring alguse sai, on lämmastiku aastane ladenemise maht 5 kuni 35 kg. Uuring on näidanud, et üks liik kaob iga 2,5 kg ladenenud lämmastiku kohta.

 

Võimaliku vastumeetmena pakutakse praegu lisaniitmist või karjatamist. David Gowing Milton Keynesi ülikoolist (Suurbritannia) leiab, et kui lämmastiku kasutamine tipnes 1990ndatel ja praegu on see mitmetes piirkondades vähenemas, siis ollakse Euroopas olukorra ees, kus ligikaudu 40aastase lämmastikuvarude kogunemise järel võivad rohumaaliikide kooslused varsti kiiresti muutuda.

 

Uuring on üheks osaks EuroDIVERSITY programmis BEGIN (Biodiversity of European grasslands – the impact of atmospheric nitrogen deposition).


Allikas: Põllumehe_e-uudised  nr 13/2007 www.esf.org põhjal.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.