Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmajaam: detsember tuleb soe ja lumevaene (2007-12-04 20:31:02)

 

Paksu lumevaipa selle aasta detsembris loota ei ole…

 

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi kuuprognoosi kohaselt tuleb selle aasta detsember keskmisest soojem ja lumevaene.

 

Kõige soojem on kuu esimese ja teine dekaad. Läänemere ümbruses püsib tugev edelavool, mida põhjustab Atlandi ookeani suurtel laiustel toimuv aktiivne tsüklonaalne tegevus. See kindlustab kõrgema temperatuuri Baltimaades ja Läänemerel.

 

Madalrõhualad ja nende lohud põhjustavad sagedasi sadusid ning tugevaid tuuli. Enamasti sajab lörtsi ja vihma, mõnel päeval ka lund.

 

Kolmandas dekaadis vahetuvad sünoptilised protsessid enam talvistega ja siis on oodata külma õhu juurevoolule meie regiooni. Ööpäeva keskmine õhutemperatuur langeb allapoole nullkraadi, jäädes siiski dekaadi keskmise õhutemperatuuri juurde. Aeg-ajalt sajab lund ja tuiskab, kuid on ka üksikuid sulailmu lörtsi ja vihmasajuga.

 

Detsembri keskmine õhutemperatuur on aastate lõikes miinus 4,6 kraadi. Õhutemperatuuri absoluutne maksimum mõõdeti 1986. aastal Türil ja see oli pluss 10 kraadi. Kõike külmem temperatuur mõõdeti aga 1978. aastal, kui Narvas langes see 42,6 kraadi allapoole nulli.

 

Tavaliselt sajab detsembris lund ja tekib püsiv lumikate, viimasel 15 aastal on detsembrilumi harva püsima jäänud. Tuisku esineb keskmiselt kahel kuni kuuel päeval, mõnel aastal on pooled päevad olnud tuisused. Sulade ja külmade vaheldumisel on tavaliseks nähtuseks udu ja seda on vahel olnud pooltel päevadel.

 

Eriti ohtlikeks ilmanähtusteks võivad olla marutuul kiirusega üle 30 meetri sekundis ning kestev tuisk. Häireid elektrivarustuses võivad põhjustada jäite ja sulalume ladestumine.

 

Allikas: www.epl.ee 04.12.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.