Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soomaale tuleb 25 karvast šoti veist (2007-12-04 05:37:28)

 

Looduskaitsekeskus (LKK) ostab Taanist Soomaa rahvuspargile iseloomulike ja paljudele kaitsealustele lindudele hädavajalike luhaniitude hooldamiseks 25 noort šoti mägiveist.

LKK Pärnu-Viljandi regiooni seire- ja teadustöö spetsialist Gunnar Sein sõnas, et kui kõik sujub kavakohaselt, siis jõuavad keskkonnainvesteeringute keskuse abiga soetatavad mägiveised Soomaale juba enne jõule. “Meil on lõppemas üks suur Euroopa Liidu Life’i projekt, mille käigus taastasime osaliselt rahvuspargi luhaniitusid. Neid tuleb nüüd hooldama hakata, et need uuesti kinni ei kasvaks,” selgitas Sein veiste ostmise tagamaid. Eeskujuks võeti seejuures Matsalu rahvuspark, kus mägiveised on juba aastaid taastatud rannaniite korras hoidnud.

 

Lindude kaitseks

 

Kõik veised annab LKK kohalikele elanikele ja ettevõtetele viieks aastaks tasuta rendile. Tingimuseks seatakse vaid, et loomi tuleb karjatada Soomaa luhtadel ning ka talvehein tuleb varuda sealt. Just šoti mägiveiste ostmise kasuks rääkis asjaolu, et need suured ja karvased loomad on teistest suguvendadest vähem nõudlikud ja vastupidavamad. “Šotlased ei vaja talvel laudas hoidmist ning samuti kannataksid nad meie ajutisi üleujutusi – neid ei peaks sellistel puhkudel kohe päästma hakkama,” tähendas Sein.

 

Soomaa luha- ja lamminiitude taastamist ja hooldamist on aga eelkõige vaja mitmete kaitsealuste linnuliikide parema käekäigu nimel. Nii käivad luhtadel toitumas näiteks rohunepid, suur- ja väike-konnakotkad, must-toonekured ning rukkiräägud.

Samuti on luhtade näol tegemist Soomaa rahvuspargile iseloomulike maastikuelementidega, mille kaudu avaldub ühtlasi selle piirkonna karjakasvatusega põimunud traditsiooniline elulaad. “Kui suudame karjad uuesti taastada, oleks ka siinne kultuuripärand kaitstud,” märkis Sein.

 

Üldse on Soomaal selliseid niite, mille jõed suurvee ajal ehk nn viiendal aastaajal üle ujutavad, ligikaudu 2000 hektarit. “Kui juba 1500 hektarit oleks sellest hooldatud, võiks rahul olla,” ütles Sein, lisades, et veerandsada veist suudavad korras hoida umbes paarisaja hektari jagu luhtasid. “Tõenäoliselt tuleb šotlasi veel kordi rohkem juurde muretseda.”

 

Allikas: www.epl.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.