Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nädalavahetuse lugemist: Lehmapiim on uus valge kuld (2007-12-01 05:20:53)

 

Nafta ehk musta kulla kõrvale on ilmunud veelgi väärtuslikum valge kuld – piim. Kliimamuutused, globaliseerunud majandus ja biokütuste kasvav tootmine on viimase kahe aastaga kahekordistanud piima maailmaturuhinna. Mõnedes USA piirkondades maksab piim juba üle 4 dollari gallonist ehk rohkem kui bensiin ning Wisconsinis on esinenud lehmade vargusi farmidest, kirjutas ajaleht International Herald Tribune.

Piimahinna tõus on tingitud ülemaailmsest piimapuudusest, mille omakorda on põhjustanud Hiina, India, Ladina-Ameerika ja teiste arenevate piirkondade majandusbuum. Miljonid vaesed inimesed, kes varem endale piimatooteid kuigi palju lubada ei saanud, on üleöö kerkinud keskklassi liikmeteks ning hakanud piima nautima.

 

Just piim on neile samasuguseks jõukusesümboliks nagu ka edevad autod ja lameekraaniga telerid, kirjutas ajaleht. Piim on rikaste jook: seda kasutatakse beebitoitudes, šokolaadis, jäätises, juustudes ning küpsetistes ehk just niisugustes toodetes, mida vaesed endale kuigi palju lubada ei saa. Keskmine hiinlane tarbis 2000. aastal 9 liitrit piima, ent tänavu juba üle 25 liitri.

 

Piimapuuduse leevendamist takistab asjaolu, et erinevalt naftast ei ole piim globaalselt transporditav ning isegi piimapulbri säilivusaeg on üsna lühike.

 

Seetõttu turustatakse vaid 7% maailmas toodetud piimast väljaspool selle riigi piire, kus ta välja lüpsti. Iga riigi piimatootjad on lisaks tollitõketele ja subsiidiumidele seega kaitstud ka geograafilise barjääriga. Siiski on piimapuudus sundinud mitmeid riike takistama piima väljavedu. Argentina on piimale kehtestanud ekspordimaksu ning maailma suurim piimatootja India keelas piimapulbri väljaveo sootuks.

 

Teravilja kasutamine biokütuste tootmiseks on aga tõstnud teraviljast toodetud loomasööda hinda, mis omakorda kajastub piimahinnas.

 

Ekspertide hinnangul on USA ja Euroopa põllumeestel võimalik soodsat olukorda ära kasutada ja oma piimatoodangut mitmekordistada, sest piimapulbrit on praeguse hinnaga võimalik edukalt eksportida.

 

Piimafarmide suurendamine kajastub aga reaalses toodangus alles paari aasta pärast ning arvestades loomasööda kasvanud hinda on selge, et piima hind endisele tasemele enam ei lange, prognoosis ajaleht.

 

Allikas: www.postimees.ee 01.12.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.