Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Püha taim hoiab kolesteroolil silma peal (2007-11-29 14:35:16)

 

Vere kõrge kolesteroolitase on üks põhilisemaid südame- ja veresoonkonnahaiguste põhjustajaid.

 

TTÜ Tehnomeedikumi kardioloogiakeskuse professor  Jüri Kaik kinnitas, et sojaproduktid on kasulikud ja perspektiivsed toiduvalkude allikad, mille tarbimine teaduslikult põhjendatud kogustes võib parandada läänemaailmas levivat ülekaalulisuse ja rasvumise epideemiat ning seega alandada suremust südame-veresoonkonna haigustesse.

 

Samas märkis Kaik, et teraviljadega võrreldes vajavad suurema bioaktiivse toime positiivsed ja negatiivsed aspektid, mis on tingitud ennekõike fütoöstrogeenide hormonaalsest efektist, erapooletuid teadusuuringuid. 

 

“Väited soja kasulikkuse või kahjulikkuse kohta iga konkreetse terviserikke korral kipuvad olema subjektiivsed ja puhtempiirilised,” möönis ta.

Sojaubade kuivaine õlisisaldus on ligikaudu 20% ning see on oluline omega-3 rasvhapete allikas. Kaheksa aastat tagasi kinnitati pärast pikki vaidlusi sojaoast toodetud toiduainete vere kolesteroolisisaldust langetav omadus ka USA Food and Drug Administrationi poolt. Pärast seda tõusis sojaproduktide müük ligi kümme korda.

 

Kolesteroolitaseme langetamiseks peab inimene tarvitama kiudainerikkaid toiduaineid, milleks on ka soja. Professori sõnul jääb sojaõli ateroskleroosivastane toime siiski mõnevõrra alla kalaõlidele, sest sisaldab vähem  kõige olulisemaid pika ahelaga  rasvhappeid  (omega-6 ja omega-3 rasvhapete suhe sojaõlis on 6:1).

Üks põhjus, miks võiks kõrge kolesteroolitaseme langetamiseks lisada oma menüüsse sojast valmisatud tooted, on sojas sisalduvad saponiinid.

 

Biokeemik Tiiu Vihalemma sõnul on andmeid, et need ained pidurdavad teatud vähirakkude kasvu, kuna muudavad rakumembraani läbilaskvamaks. Saponiinid seovad sapphappeid sooles. See tähendab, et uue sapphappe tekkeks peab maks kulutama kolesterooli, mis omakorda tähendab, et verest korjatakse ära liigne kolesterool.

 

Allikas:  www.epl.ee  Signe Kalberg

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.