Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vennad löövad Eesti õunad letti (2007-11-29 05:51:47)

 

Äsja Eesti suurima õunakasvataja Rõngu Aia ostnud Peugeot’ autode maaletooja Toomas Rüütmann lubab koos venna Toivoga lõpetada kodumaise õuna põua Eesti poodides.

 

Toomas Rüütmann ja tema vend Toivo rajasid juba tunamullu Viljandimaale Polli külla päris uue õunaaia, kust on oodata esimest õunasaaki tuleval aastal.

 

Poodidesse jõudva Rõngu Aia kvaliteetõuna saak jääb tänavu 140–150 tonni vahele, tuleval aastal annab ka Polli esimesed 80–100 tonni.

 

Vendadel Rüütmannidel on kavas kergitada kahe aiandi toodang 2010. aastaks enam kui tuhandele tonnile aastas, et jõuda edaspidi 1500 tonnini. See kogus peaks tegevjuht Toivo Rüütmanni hinnangul andma eestlasele poodi minnes vähemasti kevadeni valikuvõimaluse, kas osta Eesti või välismaa õuna.

 

Miks küll õunad?

Mõni ettevõtja kasvatab lambaid, mõni soetab jahi, mõni peab mitut naist. Mis küll paelub Peugeot’ ametliku maaletooja Kommest Auto omanikku Toomas Rüütmanni õunte juures? Rõngu Aia talle müünud Hillar Hänilane ütleb otse välja, et temal igatahes sai timurlusest mõõt täis, sest ei ole mõtet töötada oravana rattas, kui see midagi sisse ei too.

Pealekauba pole ei uuel omanikul Toomasel ega tema vennal, ettevõtte tegevjuhil Toivol mingit aiandusalast eriharidust.

 

«Õunad on head ja maitsvad,» selgitab Toomas Rüütmann. «Mu lapsepõlv on möödunud ilusas kohas, kus on kogu aeg olnud õunapuuaed. Õunapuud õitsesid kevadel ja suvel-sügisel oli õun alati puu otsast võtta.»

 

Rüütmann juhib mõtte sujuvalt vähemromantilistele radadele. «Vaatasin meie supermarketite lette ja tekkis küsimus, kus on kodumaine õun,» küsib autoettevõtja. «Tulin järeldusele, et selleks, et tuua Eesti õun poodi, on vaja investeeringuid, kannatust ja aega.»

Rüütmann tunnistab, et õunakasvatuse juurde minekus on omajagu romantikat, ent niisama ta raha ei põleta. «Meil on eelnevalt tehtud põhjalik uuring ning selge äriplaan, mis näitab, et õigete meetoditega saab õunakasvatust väga hästi majandada,» lausub ta.

 

Polli T&T Õunaaedadesse on juba investeeritud 5 miljonit krooni, seal on vendadel üle saja hektari maad ning plaan istutada 75 000 õunapuud. Tartumaa Rõngu vallas 150 hektaril asuv õunakasvatus on praegu veelgi suurem.

 

Seda, kui palju Rõngu Aia ostmine maksma läks, ei saa Rüütmann avaldada. «Rõngu Aed nõuab samuti korrastamist, tahame oma Polli ja Rõngu aedade uuendamisse ning parematesse tehnoloogiatesse paigutada kümne aasta jooksul igal aastal paar miljonit krooni,» räägib Rüütmann.

 

Varem Eesti Põlevkivis ja Eesti Postis juhtivatel kohtadel töötanud Toivo Rüütmanni sõnul ei kavanda ta paremaid tootmistulemusi läbi taimekaitsemürkide kasutamise kasvu. «Vastupidi. Proovime saavutada tulemuse eelkõige agrotehniliste võtete abil,» ütleb ta.

 

Usk uude omanikku

Rõngu Aia senise omaniku Hillar Hänilase sõnul tuli tänavu aiandist küll palju õunu, aga kvaliteetset lauaõuna nappis: «Tartus müüme oma õuna Maksimarketisse, suur osa kaubast läheb aga hulgifirmale Rigual, mis toimetab õunad edasi põhiliselt Tallinna.»

 

Hänilane lisas, et usub siiralt ettevõtte uutesse omanikesse. «Tundub, et neil meestel on soovi, tahtmist ja raha,» lausub ta.

 

Millega Hänilane ise nüüd tegelema hakkab? «Tahan puhata. Ma pole puhanud viimased seitse aastat,» ütleb ta.

 

Allikas: Tartu Postimees 28.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.