Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Potilille võib pakkida kui tavalist kinki (2007-11-28 07:03:34)

 

Potilille dekoreerimine on üsna “ohtlik” tegevus – kerge on libastuda ja üle pakkuda. Kõik lisatud dekoratsioonid peavad potilille ilu ja iseloomu välja tooma, mitte tema isikupära lämmatama. Toataime kaunistamine ei sarnane jõulukuuse ehtimisega, pigem ilustatakse taime lähiümbrust või tausta. Taime lähimaks, lausa taime enda valduseks on tema kasvunõu, mis õige valiku juures ei peida, vaid peegeldab toaroheluse sära.

 

Kasvunõust kaugemale minnes moodustab taime lähiümbruse koht, kus ta asub: põrandapind, laud või postament. Toataime lähiümbruse värvitoon ja materjal peab taime enda iseloomuga igal juhul sobima. Siseruumides avaldavad jõuliselt mõju vertikaalsed taustad: seinad ja aknakardinad. Nende taustade ja taime omavaheline mittesobimine võib toalille muuta tõeliseks heidikuks, mida ei pane keegi tähele ja mis tundub olevat pigem ülearune.

 

Suured potisuud

Mida suuremaks kasvab toataim, seda suuremat potti ta ka vajab. Potimõõdu suurenedes muutub suuremaks ka potisuu ava, millest paistev mullapind ei paku tavaliselt esteetilist vaatepilti. Räpane ja avar potiavaus on kindlasti koht, mida tuleks kaunistades potitaime juures varjata. Seda on kõige mõttekam teha sobilike kivide ja killustikega.

 

Et kaunid ilukivid räpasel mullapinnal ei määrduks, võib potimulla pinnale enne kivide asetamist panna spetsiaalse kangatüki või tükikese vett ja õhku läbi laskvat peenravaipa, nagu seda tehakse ka aias killustikualade rajamisel. Kindlasti ei tohi potikillustiku alla panna kilet, sest läbi selle ei saa taime ju kasta.

 

Hooajataimed

Toas kasvatatavaid taimi võib kasutuspõhimõtte järgi jagada väga üldistavalt kaheks: igavesed lilled ja hooajalilled. Viimaseid tuuakse tuppa vaid selleks ajaks, kuni nende kaunidus kestab. Hooajataimed alluvad vabamalt ka lisadekoreerimisele, sest nende pidulik ja pikk õitselolek kannab välja julgemate dekoratsioonimaterjalide kasutamise.

 

Möödunud aegadest on meil sellekohast mäletada sangastatud ilukorvidega alpikannide või tsineraariate näol. Tänapäeval on lisandunud uusi uhkelt õitsevaid hooajalilli, mis vääriksid samuti pidulikumat toetuskaunistust – pannakse need ju üldjuhul pühade- või  sünnipäevalauale.

 

Uue taime kojutulek on sama elev sündmus kui uue pereliikme saabumine. See hetk väärib ka pidulikumat ettevalmistust. Kinkelilli kaunistatakse tavapäraselt vaid ilupaberisse keeramisega, samas on kinkelille ilustamiseks sadu muidki võimalusi. Tuleb ainult fantaasia tööle panna.

 

Arnold Hannust, Hansaplanti peaaednik.

 

Allikas: www.linnaleht.ee 28.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.