Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Miks on küüslauk kasulik? (2007-11-28 07:00:36)

 

Hiljuti avaldatud uurimus näitas, et küüslauk tõstab organismis divesiniksulfiidi taset, toimides antioksüdandina.

 

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uurimus näitas, et küüslauk tõstab keha divesiniksulfiidi taset. Kuigi suurtes kogustes on divesiniksulfiid mürgine, toimib ta antioksüdandina ning vahendab rakulist signaali, mis laiendab veresooni ja suurendab verevoolu, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Birminghamis asuva Alabama ülikooli teadlased eraldasid poodides müüdavast küüslaugust mahla ning lisasid seda väikestes kogustes inimese punastele verelibledele. Rakud hakkasid selle peale kohe divesiniksulfiidi eraldama.

 

Võime suurendada divesiniksulfiidi tootmist võib seletada, miks küüslaugurikas toit tundub kaitsvat erinevate vähitüüpide, muuhulgas ka rinna-, eesnäärme- ning käärsoolevähi vastu.

Teised teadlased on näidanud, et divesiniksulfiid võib kaitsta ka südant. Kuigi pole selge, kas küüslauk alandab otseselt kolesteroolitaset, näitasid Albert Einsteini meditsiinikolledži uurijad, et hiirtele divesiniksulfiidi süstimine ennetas infarktiga südamelihasele tekitatavat kahju.

«Inimesed on sajandeid teadnud, et küüslauk on kasulik,» ütles Alabama ülikooli keskkonnateaduste ja bioloogia dotsent David W. Kraus. «Juba vanad kreeklased söötsid oma atleete enne olümpiamänge küüslauguga.»

Kui palju siis küüslauku sööma peaks? Itaalias, Koreas ja Hiinas, kus on näidatud küüslaugu kasulikkust inimeste tervisele, süüakse päevas kaheksa kuni kaksteist küüslauguküünt!

Sellise küüslaugukoguse tarbimine iga päev tundub olevat üsna suur ettevõtmine. Kraus aga arvas, et viie või enama küüne igapäevane söömine ei pruugigi olla nii raske, kui lihtsalt kasutada küüslauku iga kord, kui süüa teha.

Küüslauku ei tohiks aga küpsetada kohe pärast hakkimist – et suurendada küüslaugu kasu tervisele, peaks laskma purustatud küüslauguküüntel umbes veerand tundi toatemperatuuril seista. See käivitab ensüümreaktsioonid, mis suurendavad kasulike komponentide osakaalu küüslaugus.

Küüslauk võib põhjustada seedehäireid, kuid paljude jaoks on suuremaks probleemiks küüslaugu järgi lõhnav hingeõhk ning higi. Iga inimene reageerib küüslaugule veidi erinevalt, kuid näiteks India restoranides serveeritakse koos küüslauguroogadega ka köömneid, mis lõhna neutraliseerima peaksid.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 27.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.