Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jõgeval aretati uus kartulisort (2007-11-27 07:24:58)

 

Sordilehele kanti eile uus kodumaine kartulisort - Jõgeval aretatud lehemädanikukindel varane ja keskvarane Reet.

 

 

 

«Ta on mõeldud just suurtootjale ja kartulitöötlejatele. Kuid ega ta sellepärast ei ole halvema maitsega. Ta on sileda koorega ja ei lagune niivõrd ja kartuli koorimisel ei jää jääke väga palju,» ütles Jõgeva Sordiaretuse Instituudi kartuliaretuse osakonna juhataja Aide Tsahkna «Aktuaalsele kaamerale».

 

87 aasta jooksul on Jõgeval aretatud 43 kartulisorti. Uue nimetuse sordilehele kandmiseks kulub kümme aastat, vahendas ETV24.

Eesti kartulikasvatajad eelistavad aga välismaised kartulisorte. Eestis kasvatatakse üle 90 kartulisordi, neist vaid kümmekond on kodumaised.

Suurtesse poekettidesse pääsevad Eesti kartulikasvatajad oma toodanguga vaid läbi tulundusühingute. Väikseid koguseid poeketid vastu ei võta.

«Mida suurem kett, seda suuremat tarnijat ta soovib näha,» ütles MTÜ Talukartul juhatuse liige Kalle Hamburg.

Lahendus peitub ühistöös. Seitse aastat tagasi asutasid 16 talunikku tulundusühistu Talukartul, et ise kartulit kasvatada, pakendada ja turustada. Aeg on tõestanud otsuse õigsust.

«Talukartul on Eesti kõige suurem pestud kartuli pakendaja ühelt poolt ja teiselt poolt ka kõige suurem seemnekasvatusfirma,» ütles Hamburg.

Ta lisas, et kartulikasvataja toodab ikka ainult seda, millest ta kindlasti lahti saab. Et kauplustes oleks kartulivalik suurem, selleks peaksid ka ostjad nõudlikumad olema.

 

Allikas: tarbija24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.