Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Murumuna, seep ja šokolaad üllatavad (2007-11-24 07:38:09)

 

Magus õietolm ja mõru taruvaik on šokolaadiks tehtult vägagi söödav tervislik maius. Ja kitsejuustus kaotab küüslauk kitsepiima pealetükkiva maitse, selgus eile alanud ökomessil.

Kõlleste Kommimeistrite OÜ tegevjuht Imre Sokk pakub ökomessil nii käsitsi valmistatud šokolaadi ja šokolaadikomme kui ka taruvaiguga haavasalvi.

«Olen kõik šokolaadid ise välja töötanud, aga vaat seda sorti pole veel proovinud,» tunnistas Põlvamaal taruvaigu ja õietolmuga šokolaadi valmistava Kõlleste Kommimeistrite OÜ tegevjuht Imre Sokk.

Paarikümneaastase staažiga mesinikul oli proovimata viis protsenti taruvaiku sisaldav käsitsi valmistatud šokolaad, mil on põletikuvastane, kapillaare tugevdav ning haavandeid ja haavu kinnikasvatav toime. «Pole viga,» hindas Sokk oma kaupa. «Ma pole üldse magusasõber, sellepärast ma šokolaadi ise väga ei taha.»

 

Kitsepiimaseep

Kõlleste kommimeistrid valmistavad praegu käsitsi kuut sorti šokolaadi. Sajagrammine šokolaaditahvel maksab messil koostisest sõltuvalt 30–70 krooni. Esialgu tundub hind üsna soolane, kuid Sokk selgitab, et päevas peaks seda šokolaadi sööma vaid ühe tüki.

 

Peale omapärase šokolaadi on selles letis muudki põnevat. Nagu mujalgi – Tartu Näituste esimest korda Baltimaades korraldatava ökomessi 35 osalejat naelutavad uudistajad oma leti ette päris pikaks ajaks.

 

Näiteks Pärnumaal üle 30 lüpsikitse pidav taluperenaine Tiivi Liibert on messile toonud pealt tibukollase parafiiniga kaetud kitsejuustu kerad.

 

Palmiõlist ja kitsepiimast keedab ta aga seepi, mis ei kuivata nahka. Kitsepiima ja muid tuntud terviseturgutajaid, näiteks astelpalju, kasutades valmistab Liibert ka tervistavaid salve, mis aitavad naha- ja hingamisteede hädade korral.

 

Söödava kõrval torkab silma Tamme gümnaasiumis käiva Kati Helmeste käsitöö ehk taaskasutatud paberist valmistatud kaardid, kutsed, kinkekotid ja kalendrid. Mehed seisavad aga summas uute savihoonete rajamist ja vanade ülesputitamist tutvustava Saviukumaja OÜ boksi ees.

 

Allikas: Tartu Postimees 23.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.