Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kliimaraport näitab kliimasoojenemise vältimatust (2007-11-23 17:07:53)


Hispaanias toimunud Valitsustevahelise Kliimamuutuste Paneeli (IPCC) 27. istung andis ülevaate ülemaailmsest neljandast kliimamuutuste hinnanguraportist ja võttis vastu koondaruande poliitikutele, milles öeldakse, et kliima edasine soojenemine ning kliimamuutuste mõjud on 21. sajandil vältimatud, kuid tuleb pingutada nende mõjude leevendamiseks.

"Istungil toodi esile, et inimeste poolt tekitatud kasvuhoonegaaside heitkogused on viimase 30 aasta jooksul 40% võrra kasvanud ja see mõjutab oluliselt kliima soojenemist,” ütles kohtumisel osalenud Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) peadirektor Jaan Saar. Ta rõhutas, et vajalik on pöörata tähelepanu kliimamuutuste mõjudega kohanemisele ja nende mõjude leevendamisele.

Kliimamuutus puudutab kõiki riike, kusjuures arengumaad on kliimamuutuste osas eriti haavatavad. Samal ajal on need mõjud erinevad, lisas Saar. “Mõnda regiooni ähvardab põud ja toidupuudus, teisi kohti aga sademete üleküllus ja üha sagenevad katastroofilised tormid. Ei ole välistatud ka muutused kliima külmenemise suunas. Veetaseme tõus meredes ähvardab väikesaari ja rannikualasid,” selgitas ta.

Saare sõnul ei jää Eestigi neist muudatustest puutumata. Seda on näidanud viimaste aastakümnete keskmise temperatuuri tõus, samuti varasem kevade saabumine. Sarnaselt teiste riikidega on ka Eestil kohustus planeerida vajalikke meetmeid õhku paisatavate kasvuhoonegaaside ja kliimamuutuste mõjude vähendamiseks.

IPCC aruande eesmärk on anda hinnang olemasolevatele teaduslikele, tehnilistele ja sotsiaalmajanduslikele aspektidele ja juhtida poliitikute tähelepanu vajalike abinõude rakendamiseks. See tegevus hinnati käesoleval aastal Nobeli rahupreemia vääriliseks. Neljanda aruande koostamisega oli seotud üle 2500 spetsialisti ning eksperdi, ligi 800 autorit ja 450 juhtautorit rohkem kui 130 riigist.

Raportit tutvustatakse selle aasta lõpus ka ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni 13. osapoolte kokkutulekul Balis.

Täpsem info IPCC ja kliimamuutuste raporti kohta on aadressil http://www.ipcc.ch/.

Lisainfo: Jaan Saar, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor, tel 666 0988.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 23.11.2007 pressiteade.

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.