Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kasvuhoonegaaside jaotuskava lähtub Euroopa Komisjoni otsusest (2007-11-23 17:05:56)


Keskkonnaministeeriumis on valminud kasvuhoonegaaside heitkoguste jaotuskava eelnõu, mille esialgsetel andmetel võivad Eesti ettevõtted õhku paisata ligi 13 miljonit tonni kasvuhoonegaase aastas.

“Tegemist on kasvuhoonegaaside heitkoguste jaotuskava eelnõuga aastateks 2008–2012,” täpsustas Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep. “Jaotuskava aluseks tuli võtta Euroopa Komisjoni otsus, millega Eesti taotletud koguseid vähendati ligi poole võrra ehk 12 717 058 tonnini aastas.”

Jaotuskava eelnõu on saadetud ministeeriumidele kooskõlastamiseks ja see hõlmab kokku 47 käitist. Neist 39 kuulub energeetikaga seotud tegevusalade sektorisse; kuus käitist tegelevad mineraalitööstuse valdkonnas ja kahe puhul on tegemist paberi- ja tselluloositööstusega.

Kaheks suurimaks kasvuhoonegaaside lubatud heitkogustega kauplemise süsteemis osalevaks ettevõtteks on AS Eesti Energia ja AS Kunda Nordic Tsement, kelle õhkupaisatavad CO2 kogused moodustavad ligi 87% kogu jaotuskavas ettenähtud ajaks lubatud heitkogustest.

Eesti taotles aastateks 2008–2012 kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguseks kokku 122,86 miljonit tonni. Euroopa Komisjon aga otsustas, et soovitud koguseid tuleb vähendada 47,8% võrra. Eesti on selle otsuse Euroopa Kohtus vaidlustanud.

“Kuna Euroopa Kohus pole veel Eesti hagi kohta otsust teinud, tuleb jaotuskava aluseks võtta Euroopa Komisjoni määratud lubatud heitkogused,” ütles Raudsep. “Eelnõus toodud ligi 13 miljoni tonnise aastakoguse hulka on arvatud ka miljoni tonni suurune riiklik reserv juhuks, kui tegutsemist peaks alustama mõni uus ettevõte.”

Heitkoguste jaotamisel on lähtutud käitajate võrdsest kohtlemisest ja võetud aluseks käitiste 2006. aasta reaalseid heiteid.

Paiksetest saasteallikatest eralduvate kasvuhoonegaaside summaarne lubatud heitkogus ja selle jaotuskava aastateks 2008–2012 eelnõu läheb kinnitamiseks Vabariigi Valitsusse ja seejärel saadetakse see läbivaatamiseks Euroopa Komisjoni.

Euroopa Liit rakendab kasvuhoonegaaside lubatud heitkogustega kauplemise süsteemi ennekõike kliimamuutuste ennetamiseks ehk keskkonna kaitseks.

Lisainfo: Rein Raudsep, keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja, tel 626 2971.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 23.11.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.