Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tääkliilia tervitas uut katust õiekobaraga (2007-11-23 06:02:41)


Võhma gümnaasiumi äsja uue katuse saanud talveaias on võimalik näha haruldast vaatepilti: oma õied on otsustanud lahti ajada tääkliilia, mis on seal kasvanud juba paarkümmend aastat.

 

«Me ootasime ammu, et tääkliilia õitsema hakkaks, kuid seni pole seda juhtunud,» ütles kooli aednik Valentina Teor. Alles hiljuti oli ta käinud Madeiral ning jäädvustanud seal fotole looduses õitsva tääkliilia. Siis ta veel ei teadnud, et ka Võhma talveaias on see taim hakanud õisikut kasvatama.

 

«Meie oleme harjunud, et taimed puhkevad õitsema kevadel, ega tule selle pealegi, et oma kodumaal teevad nad seda teisel ajal,» rääkis Teor. «Käisime talveaias vaatamas datlipalmi, mis ilmselt punga kasvatab, ja märkasime, et tääkliilial tuleb ka õis!»

 

Kellukad löövad lahti

Tääkliilia õisik oli kasvama hakanud kuu aega tagasi ja praegu avanevad valged kellukad üksteise järel.

 

Valentina Teori kinnitust mööda õitseb tääkliilia talveaias esimest korda.

Praeguseks juba ligi kolme meetri kõrgusele küündiva taime oli kakskümmend aastat tagasi koolile kinkinud võhmalane Jaan Mänd, kes oli selle kaasa toonud lõunamaareisilt.

 

Nagu aednik selgitas, ongi enamik taimi Võhma talveaeda jõudnud annetustena. Kui koolile 1989. aastal juurdeehitis rajati, otustati tühi siseõu talveaiaga täita. «Kõik inimesed, kellel oli mõni toataim liiga suureks kasvanud või kes soovis seda mingil põhjusel ära anda, tõid need siia,» kõneles aednik.

 

Praeguseks on paljud taimed suureks kasvanud, katuse vahetamise ajal tuli näiteks ühel viigikaktusel taas ülevalt jupp maha lõigata.

 

Õieilu pakuvad teisedki

Nagu tänuks uue katuse eest on õide puhkenud mitu talveaia asukat. Valentina Teor kõneles, et ehituse ajal said taimed palju külma ja vihma. «Võib-olla mõjutas see nende kasvutsüklit, sest looduses hakkavad paljud taimed õitsema pärast vihmaperioodi.»

 

Õied on lahti ajanud näiteks harilik aaloe, punahuul ning leht- ja jõulukaktus. Pungadega uhkeldab ka okkaline viigikaktus, mis rahvasuus on tuntud ämmakeelena. Mons-tera on aga juba ära õitsenud ning kasvatab suuri vilju.

 

Võhma gümnaasiumi direktori Külli Saarniku sõnul lõppes talveaiale uue katuse paigaldamine septembris ning vaid välisserva tegemine lükkus kevadesse. «Ilmad läksid nii jahedaks, et taimede säästmiseks pidime tööd lõpetama,» lausus direktor.

 

Võhma abilinnapea Aare Järviku sõnul läks talveaia katuse vahetamine maksma 542 000 krooni ning töö tegi aktsiaselts Komplekt.

 

Käimasolevatest ehitustöödest rääkides lisas Külli Saarnik, et kool ootab õpilaskodu tuletõrjetrepi valmimist. Seejärel saab õpilaskodu avatuks kuulutada.


Allikas: Sakala 22.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.