Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Noa-aegne uputus edendas põllundust (2007-11-22 05:40:11)

 

Seesama eelajalooline veeuputus, mis mõnede väitel andis ainest legendile Noa laevast, pani arvatavasti aluse ka põllumajanduse laiemale levikule Euroopas.

Briti teadlased väidavad arheoloogilise materjali ja radiosüsiniku meetodi põhjal, et kui Põhja-Ameerikat katnud jäämass tuhandete aasta eest lagunes ja maailmamere veetase ligi poolteist meetrit tõusis, ajas suur uputus liikvele Kagu-Euroopa põllupidajarahvad, kes tõid oma oskused uutessegi elupaikadesse kaasa.

Teadlased kirjutavad ajakirjas Quaternary Science Reviews, et nende uurimistöö tõendab otsese seose olemasolu suure uputuse ja põllumajanduse leviku vahel. Exeteri Ülikooli geoloogi Chris Turney juhtimisel määrasid teadlased 50 aastase täpsusega kindlaks aja, mil tõusnud tasemega Vahemeri murdis läbi teda Mustast merest eraldanud maakitsuse ja tõigi suure uputuse kaasa.

See juhtus umbes 8300 aastat tagasi. Ja just sestsamast ajast pärineb hulgaliselt tõendeid põllupidamisoskuste hoogsast levikust suurele osale Euroopast.

Allikas:
www.horisont.ee 20.11.2007 (Michael Kahn, Yahoo! News. Noah's Ark flood spurred European farming. Uudis on valminud ajakirja koostöös Priit Ennetiga Vikerraadiost).


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.