Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kole pott varastab ka toalille enda ilu (2007-11-21 07:34:37)

 

Kuigi kõik taimed on kaunid, tuleb nende kenaduse väljatoomisel sageli kasuks taime lähema ümbruse seadmine.

Potis kasvavad toalilled jagavad meie tahtel oma elukeskkonda meiega väljaspool nende looduslikke tingimusi. On selge, et eriti need taimed peavad siia kujunduslikult hästi sobima!

Sellised kujundusvõtted on tuttavad eeskätt aia planeerimise juures: on suur vahe, kas ilus aiataim kasvab juhuslikult, sulanedes pealetungivasse loodustaimestikku, või on selle lähiümbrust seatud taime iseloomu esile toovate elementidega.

 

Hüvasti krepp-paber

 

Oma tuppa valime taimi toa valgustatuse ja toadisaini omapärast lähtudes. Kui aga soovime kaunistada üht toataime, tuleb lähtuda selle taime omapärast, unustamata ka ruumi enda kujundust.

Omal ajal realiseeris potitaime kaunistamissoovi mitmevärviline veniv krepp-paber, mis tõmmati lihtsalt umber määrdunud kasvupoti, et see varjaks ebaesteetilist potiinetust ja võimendaks taime aurat.

Sedalaadi ilupaberil polnud häda midagi, probleem oli vaid selles, et too ainuvõimalik kaunistus ei sobinud ühtviisi nauditavalt kõikidesse olukordadesse.

Praegu on potitaime kaunistamisvahendeid nii palju, et nende seas selle õige äratundmisega võib raskusi tekkida.

 

Pool taime ilust on potis

 

Toalill on paratamatult seotud oma kasvunõuga. Elementaarne potilille kaunistamine saabki alguse anumast, sest taime pool ilu peitub tema potis.

Lisaks kaunitele kasvupottidele pakutakse toalillesõbrale ka lugematut hulka dekoratiivseid ümbrispotte. Need tunneb ära julgete värvide ja mustrite ning ka taimekasvuks mittesobiliku kuju järgi.

Muide, iluümbrispottide põhjas puudub ka auk. Kui leiate oma toataime iseloomule vastava ja toakujundusega sobiva ümbrispoti, ongi juba lihtsa vaevaga dekoreeritud ühtaegu nii taim kui ka ruum ise.

Peale kauni värvi- ja huvitava disainilahenduse saab ümbrispotte valida ka materjalide järgi, pakutakse näiteks savist, puidust, metallist jne anumaid. Läbipaistmatutest materjalidest valmistatud ümbrispottidesse on inetut kasvupotti lihtne peita, aga kuidas talitada klaasiga? Siin tulevad appi uued ja huvitavad materjalid: värvilised liivad, kivid, killustikud ja laastud, millega saab kasvupoti ära peita.

 

Arnold Hannust,

Hansaplanti peaaednik

 

Allikas: linnaleht.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.