Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
„Kodu kauniks!” 2007 ökokodu preemia tuli Rapla maakonda (2007-11-14 08:50:43)

 

13. novembril oli Tallinnas Mustpeade Maja Valges saalis võistluse „Kodu kauniks!" pidulik lõpetamine, kus ökokodu auhinna sai Rapla maakonnas Lümandu mõisa lähedal asuv kodu.

 

Võistlust korraldab juba kuuendat aastat ajakiri Kodu&Aed. Eesmärgiks on innustada ja toetada inimesi ilusate kodude ja aedade loomisel ning tunnustada juba tehtut. Tänavu oli võistlusel 80 osalejat. Aasta kodu tiitli pälvib Kai Tarmula Pärnust, Aasta aia tiitli Edna ja Leo Kõiv Valgamaalt.

 

Auhinnafond on tänavu aastate suurim - 230 000 krooni. Lisaks jagatakse seitse eripreemiat. Ökokodu preemia läheb Kadi Kärtnerile ja Ergo Jairile, kes on vanast mõisa karjaköögist Märjamaa vallas kujundanud kena ja harmoonilise kujundusega suvekodu. Selleks on nad kasutanud lihtsaid ja looduslikke vahendeid nagu tõrva- ja linaõli, lubjakrohvi jms. Leidlikult on rakendatud vanu detaile ja sisekujunduses kasutatud, talupoeglikus stiilis lihtsat vana mööblit.

 

Kadi Kärtner (28) ja Ergo Jair (31) töötavad eri logistikafirmades Rae vallas. Kadi on kõrgharidusega sotsioloog, Ergol on rakenduslik kõrgharidus transpordi alal. Seoses suvekodu remondiga õppis ta selgeks pottsepatöö jt töid. Kadi pakkus ideed ja Ergo teostas need. Abiks on käinud vaid oma sugulased-tuttavad, kuid palgatud spetsialiste pole nad ühegi töö juures kasutanud.

 

Laguneva karjaköögi ostsid nad 2004. aastal. "Tahtsime just sellist kiiksuga maja, mis poleks liiga suur ega tavaline ja tüüpiline. Õuel on allikad ja suured põlispuud, tee ääres kiviaiad. Paksude paemüüridega ehitise vahelaed olid lagunenud, põrandalt tuli paks prahikiht välja vedada," kirjeldas Kadi esialgset troostitut pilti. Kui vähegi kannatas, säilitati vanad detailid. Remondi käigus rakendati säästva renoveerimise põhimõtteid, hangiti ja osteti vana puitmaterjali, taas võeti kasutusele mujalt toodud vanu puitdetaile, uksi jne.

 

***

Zürii, kuhu kuulusid ajakirja Kodu&Aed toimetuse esindajad, sponsorite esindajad, disainer Krista Aren, kunstiteadlane Karin Paulus ja arhitektuuriajaloolane Mart Kalm, jagas välja järgmised preemiad:

 

AASTA KODU 50 000 krooni Kai Tarmula Pärnust - leidlike võtete abil lahendatud isikupärase ja tervikliku kujunduse eest.

 

AASTA AIA preemia 50 000 krooni Edna ja Leo Kõiv Valgamaalt. Mitmekesise kujundusega liigirohke koduaed Keeni mõisapargi servas seob vanema kõrghaljastuse oskuslikult uue kollektsiooniga.

 

Parima värvilahenduse preemia 20 000 krooni Kadri Vahe Tallinnas - Kalamaja korter võlub julgete värvikombinatsioonide, soojuse ja isikupäraga.

 

Aiakultuuri edendamise preemia 15 000 krooni Merike ja Rein Sander Järvamaalt. Kubja ürditalu.

 

Noore pere kodu preemia 20 000 krooni Maris Järve ja Allan Juha Tallinnast - väheste vahenditega kujundatud omanäoline kodu.

 

Noore aia preemia 15 000 krooni Epp ja Marek Kaleta Viimsist. Iseenese tarkusest läbi mõeldud ja hoolika kujundusega uusaed sobib perekonnale puhkamiseks, aknast vaate nautimiseks ja koertele jooksmiseks.

 

Parima vannitoa preemia 15 000 krooni Evelin ja Rait Reilale. Raplamaal asuvasse vanasse rehielamusse rajatud vannituba on sümbioos uuest ja vanast..

 

Huvitava aialahenduse preemia 20 000 krooni Ulvi ja Argo Moor Elvast. Kaks Elvas vastastikku üle tänava asuvat krunti on seotud ühise ideega aiakoosluseks.

 

Ökokodu preemia 15 000 krooni Kärtnerile ja Ergo Jairile, kes on vanast mõisa karjaköögist Märjamaa vallas lihtsaid, looduslikke vahendeid kasutades kujundanud kena suvekodu.

 

Allikas: Nädaline 13.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.