Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lillis käis aasta jooksul loodust uurimas üle tuhande huvilise (2007-11-14 08:48:07)


Lilli loodusmaja on õpilastele pakkunud loodust tutvustavaid programme, millest on menukaimaks osutunud gümnaasiuminoortele mõeldud «Üks päev metsamehena».

Mittetulundusühingu Lilli Looduskeskus juhatuse liikme Ly Laanemetsa sõnul tuntakse programmi vastu, kus õpilased saavad kasutada koolis omandatud matemaatikateadmisi, väga suurt huvi. «Üks päev metsamehena» on Läti piiri äärde loodust avastama meelitanud isegi neid noori, kelle kodu asub Eesti teises otsas Tallinnas.

 

«Eriti suur tunnustus oli meile see, kui programmi tegi läbi kaks Tallinna Mustamäe gümnaasiumi humanitaarkallakuga klassi ning mõni päev hiljem registreerus sama kooli kaks reaalkallakuga lõpuklassi, keda oli ajendanud see, et Lillis käinud õpilased ja õpetajad andsid programmile väga hea hinnangu,» rääkis Laanemets.

 

Ettevõtmist finantseeris riigimetsa majandamise keskus (RMK) ning see oli osavõtjatele tasuta. Peale eelnimetatu on Lilli loodusmaja tänavu RMK rahaga pakkunud programme «Kasva, kasva puukene», mis sobib nooremale koolieale, ning «Tuli metsas», mis on mõeldud keskmisele ja vanemale astmele.

 

Lillis on teadmisi ammutamas käinud Karksi-Nuia, Halliste, Ala, Tõrva, Riidaja, Võhma, Tarvastu, Mõisaküla, Paistu, Viljandi, Kilingi-Nõmme, Tartu, Ahja ja Tallinna koolide õpilased.

«Et tänavuseks oli meil planeeritud 20 RMK tasuta kampaaniaprogrammi ja kõik tahtjad osalema ei mahtunud, on meil juba mõni kevadine programm broneeritud,» kõneles Ly Laanemets. «Kui aga mõni kool leiab, et saab programmi eest maksta, võib ta julgelt loodusmajaga ühendust võtta ja oma soovidest teada anda.»

 

Üritusi nii noortele kui vanadele

Juhatuse liikme andmete järgi on eelmise aasta oktoobrist alates Lilli loodusmajas käinud ligi 1200 inimest. Sealsetest programmidest on osa võtnud umbes pool tuhat õpilast, ülejäänud on külastanud muid üritusi ja näitusi. Eri huvigruppidele on korraldatud koolitusi ja suvepäevi.

 

Aprillis oli RMK tellimusel tule- ja puupäev, millel meisterdamise kõrval tehti talgute korras loodusmajale talvepuud. Juuni algul leidis kolmandat korda aset «Ääle mõtsan ehk Lilli kollitralli», kus lapsed õppisid tundma linde ja nende laulu, võistlesid looduse tundmises, mängisid ja meisterdasid.

 

Alates maikuust on loodusmajas üleval Sagadi metsamuuseumi koostatud hundinäitus «Vana hall». Selle kõrval saab tutvuda Jaak Põldma uurimistööga «Polli kandi metsad ja inimesed» ning vaadata Kaja Saare kogutud ravimtaimi, millele on lisatud põhjalikud õpetusted.

 

Aprillis käivitus loodusmajas keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) toel projekt «Õpime selleks, et õpetada», mis kestab detsembrini. «See on mõeldud inimestele, kes on huvitatud tööst lastega ja soovivad end looduse tundmises veidi täiendada,» selgitas Ly Laanemets. «Koolitused leiavad aset loodusmaja ümbruses ja Teringi rabas, et inimesed teaksid ning oskaksid tutvustada loodust neis kohtades, kus korraldatakse loodushariduslikke programme.»

 

Projekti kuuluvatel õppepäevadel on tutvustatud taimi, imetajaid, linde, samblaid ja samblikke, puid, põõsaid ja rabasid. Õppereisil on käidud RMK Pähni ja Aegviidu looduskeskuses, plaanis on minna Soomaale ja Palupõhjale.

 

Tuleva aasta juunikuuni osaleb looduskeskus üle-eestilises Kodukandi projektis «Õppiv küla». Selle käigus püüavad täiskasvanute õpiettevõtted aasta jooksul arendada ühist toodet või teenust. Lilli õpiettevõte on koostanud oma piirkonna loodusturismi tutvustava voldiku, mille näidised on üleval Lilli looduskeskuse koduleheküljel www.looduskeskus.ee.

 

Käesoleva aasta algusest on igal reedel loodusmajas koos käinud keskkonnaring «Sookolli kool», millesse kuulub kuni 30 last Lillist, Karksi-Nuiast ja Abja vallast. Suvel oli juba teist korda KIK-i toetusel kolmepäevane «Sookolli suvekool», milles sai osaleda paarkümmend last.

 

Loodusmaja meeskonda kuulub ligi 15 inimest, kes on oma põhitöö kõrvalt valmis lastega tegelema.

 

Muhklimaa kutsub mõnulema

Uutest ettevõtmistest rääkides tõstis Ly Laanemets esile jõulukuu esimesel kahel nädalal korraldatava ürituse «Muhklimaa».

 

«Me ei tahtnud teha traditsioonilist jõulumaad ning seepärast nimetasime oma ettevõtmise «Muhklimaaks»,» kirjeldas Laanemets ettevõtmist.

 

Muhklimaal võtavad külalisi vastu metsamuhklid, kes on loodusega tihedalt seotud olevused. Nad elavad kohas, kus kõik on naturaalne ja kodumaine.

 

Laanemetsa selgitust mööda näitavad muhklid külalistele kodumaise looduse võlu, tervistavat toimet ja salapära. Külalised saavad koos nendega mõnuleda metsaõhus, matkata mahemootoriga, meisterdada ja mängida, mätsida maiusi, mugida ja maitsta muhklimusi.

 

Loodusmajas ja selle ümber tegutseb kaheksa muhklit, kellel igal on oma ülesanded ja üllatused. Programm kestab kolm tundi.

 

«Muhklimaa ei ole mõeldud ainult lastele, vaid sinna võivad julgelt tulla ka täiskasvanud, kes tahaksid midagi uut teha või avastada,» ütles Ly Laanemets. Ta lisas, et kuna ettevõtmine on isemajandav, tuleb Muhklimaal osalemise eest maksta.

 

Soovijad saavad Muhklimaa kohta rohkem infot internetist leheküljelt www.looduskeskus.ee/page/27. Huvilised peaksid ennast registreerima enne 20. novembrit.

 

Allikas: ajaleht Sakala 13.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.