Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lahemaa rahvuspargi rannakülasid hakatakse uurima (2007-11-13 09:58:28)


Riiklik Looduskaitsekeskus ja Tallinna Ülikool allkirjastasid lepingu, et uurida  Lahemaa rahvuspargi rannakülasid, mis kannavad endas rikkalikku kultuuripärandit.

Looduskaitsekeskuse poolt tellitud töö eesmärgiks on saada lähtetingimused piirkondlikke eripärasid arvestava asustusstruktuuri ja arhitektuuri hoidmiseks ja kaitseks, uusehitiste sobitamiseks ning külakeskkonna elukvaliteedi säilimiseks. Töö hõlmab Harjumaa ja Lääne-Virumaa kõiki rahvusparki jäävaid rannakülasid, kus ehitussurve on kõige suurem. Eeltöö uuringu tegemiseks juba käib ning välitöödega alustatakse suvel.

Uuringu viib läbi TLÜ Eesti Humanitaarinstituudi (EHI) maastiku ja kultuuri keskus koostöös Eesti Vabaõhumuuseumiga (EVM), kasutatakse ka erinevate kõrgkoolide üliõpilaste abi. Rahastajaks on SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.


Aastatel 1971-1977 koguti Lahemaa rahvuspargi külades taluhoonestuse ja külaelu kohta ulatuslikult andmeid. Nüüd, peaaegu kolm aastakümmet hiljem, on kavas asustus- ja ehituspärandi täiendav inventeerimine, ajalooliselt, etnograafiliselt, arhitektuuriliselt või kultuurilooliselt väärtuslike hoonete ja rajatiste määratlemine ning  soovituste andmine edasiseks ehitustegevuse planeerimiseks ja projekteerimiseks.


Ettevõetava ulatusliku inventeermistöö metoodikat tahetakse edaspidi kasutada uurimistegevuseks kogu Eestis. Aastast 2007 koordineerib EVM programmi „Maa-arhitektuur ja -maastikud. Uurimine ja hoidmine”. Selle programmi raames on kavas jälgida üldisemalt Eestimaa maa-arhitektuuris ja -maastikus toimuvaid muutusi, et luua maaehituspärandi andmebaas, rakendada valdkonda populariseerivaid tegevusi ning luua nõustamissüsteem maaehituspärandi omanikele.

Lisainfo: Mihkel Visnapuu, LKK Järva-Lääne-Viru regiooni maa ja planeeringu spetsialist, 329 5543, mihkel.visnapuu@lk.ee.  

Allikas: Riikliku Looduskaitsekeskuse 13.11.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.