Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soomlaste soovitusi toataimede hooldamiseks (2008-12-25 00:06:33)


Toataimede valgusnõudlus on erinev, kuid peaaegu kõik taimed vaevlevad talvel valguse puuduse käes. Pimedal aastaajal võib tõsta taimed kõige valgemale aknalauale. Et taimed loomulikku valgust täies mahus kasutada saaksid, tuleb päevaseks ajaks kardinad, ribid jm katted kogu akna ulatuses eemaldada.


Läiklehised taimed püüavad valgust paremini kinni, kui nende lehti regulaarselt niiske lapiga puhastada või duši all pesta. Pesemine vähendab ühtlasi kahjurite esinemist.

Taimed tunnevad ennast hubasemalt, kui neile lisavalgust anda. Taimelambid peaksid põlema nii kaua, et ööpäevas valget aega vähemalt 12 tundi kokku tuleks. Parimateks on sellised lambid, mis vähe soojust, kuid rikkalikult valgust annavad. Pirn asetatakse taimele võimalikult lähedale, jälgides samal ajal, et see ei hakkaks kuumendama taime lehti.


Vähenda kastmist!


Radiaatoritest tõusev soe õhk ja aknast tulev külm vool põhjustavad tuuletõmmet, mille all mõned taimed kannatavad. Kui lisaks veel aknalaud külm ja muld märg on, ei suuda juured korralikult töötada ning taim võib koguni hukkuda. Sagedaseks talviseks hooldusveaks ongi liigkastmine. Enne kastmise üle otsustamist tuleb kindlasti mulda paari sentimeetri sügavuseni näppudega proovida ning katsuda käega poti raskust. Talvel võib enamiku taimede muld enne järgmist kastmist lausa läbi kuivada.

Probleemiks on madal õhuniiskus


Kuiv toaõhk on meie oludes üheks suurimaks mureks taimede talvisel hooldamisel. Enamik toataimi on pärit troopilistest vihmametsadest, kus loomulik õhuniiskus on suur. Meie tubade õhuniiskus on sõltuvalt küttest 30-40%, taimedele sobiv oleks aga 60-80%. Kuiv ja soe õhk muudab leheservad pruuniks ning paneb putukad ja lestad paljunema.


Taimed tuleks toas asetada rühma, sest sel juhul on mikrokliima parem kui üksikult asetseva taime ümber. Toaõhu kuivust saab vähendada ka õhuniisutitega ning lehtede piserdamisega päevasel ajal.

 
Taimeergutiks sobib merevetikas


Taimede väetamine lõpetatakse aasta kõige pimedamaks ajaks. Väetiste asemel antakse taimedele Biolani mereadruekstrakti
, mis tasakaalustab taimede toitumist ja suurendab nende elujõudu. See on looduslik taimehooldusvahend, mille toime põhineb ookeanivetikatest saadud toitainetel. Mereadruekstrakti võib segada kastmis- või pihustamisvee hulka.

 

Erandiks on talvel õitsvad taimed nagu alpikann ja jõulukaktus, kelle väetamist jätkatakse ka õitsemise ajal.

Allikas: Puutarha.net 45/2007, vahendanud Väino Eskla.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.