Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinna Botaanikaaias on avatud fotonäitus indiaanikultuuridest (2007-11-10 05:36:05)

 

9. novembrist kuni 9.detsembrini on Tallinna Botaanikaaia palmimajas avatud Ungari fotograafi Attila Lóranti näitus „Silmapiiri taga”, mis tutvustab Andide ja Amazonase jõe äärseid indiaanikultuure.

 

Värvikas näitus tutvustab indiaanikultuuride mitmekesisust viies erinevas Lõuna-Ameerika riigis 21. sajandi hakul, jäädvustades indiaanlaste loodusega kooskõlas olevat igapäevaelu ja traditsioone, kuid ka looduse muutuvatest rütmidest ja kiirest majandusarengust tingitud globaalseid keskkonnaprobleeme. Materjal pärineb aastatel 2003–2005 Brasiiliasse, Peruusse, Boliiviasse, Ecuadori ja Venezuelasse tehtud 6 ekspeditsioonilt.

 

Attila Lóránt tegeleb hääbuvate kultuuride visuaalse dokumenteerimisega. Neutraalsele dokumentatsioonile annavad emotsionaalse mõõtme piltidele lisatud tekstid, mis kirjeldavad nende inimeste põlisrahvaidentiteeti, kuid viitavad ka elu varjupooltele: alkoholismile, prostitutsioonile ja vihmametsade hävitamisele.

 

Näitus ja sama materjali põhjal välja antud raamat Indians from the Amazon and the Andes(2006) on valminud koostöös National Geographic Societyga. Käesoleval sügisel pälvis raamat suurel rahvusvahelisel fotokonkursil IPA (International Photography Awards) raamatute kategoorias III preemia. Fotomaterjali tunnustati professionaalide kategoorias eraldi preemiatega, samuti auhinnati samal konkursil Attila Lóranti muidki töid.

 

Attila Lóránt on õppinud kauneid kunste Pariisis Ecole de l’artis ja disaini Budapestis. Aastal 2002 asutas ta Hääbuvate Kultuuride Sihtasutuse (Disappearing Cultures Foundation), mille eesmärgiks on audiovisuaalse materjali kogumine hävimisohus põliskultuuride kohta. Oma eelnevates töödes on Attila Lóránt uurinud Ida-Aafrika kultuure. 2003. aastal ilmus tema koostatud raamat „Ida-Aafrika – enam kui safari”.

 

Näitust „Silmapiiri taga“ eksponeeris käesoleva aasta suvel Stockholmi Etnograafiamuuseum, Eestisse vahendas selle Ungari Instituut. Tallinna Botaanikaaias on näitus avatud kuni 9. detsembrini, kust ta läheb edasi Tartu Ülikooli Ajaloo muuseumisse. 

 

Allikas: Tallinna Linnavalitsuse 09.11.2007 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.