Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa metsakaitsekonverents rõhutas metsa kui elukvaliteedi tõstja olulisust (2007-11-09 17:29:20)


Viiendal üle-euroopalisel metsakaitsekonverentsil võtsid riikide esindajad vastu deklaratsiooni ja kaks otsust säästlikuks metsamajanduseks. Eesti nimel allkirjastas deklaratsiooni Keskkonnaministeeriumi abiminister Rita Annus.

Ühises avalduses kutsutakse kõiki Euroopa riike üles metsa kui loodusressurssi kaitsma ja säästlikult kasutama. Samas tõdetakse, et metsal on oluline roll elukvaliteedi parandamisel, kliimamuutuste leevendamisel, vee kaitsel ja energia varumisel.

Otsuses „Mets, puit ja energia“ toetavad Euroopa riigid eesmärke, millega leevendatakse kliimamuutusi ning suurendatakse energiakindlust. Säästev metsade majandamine ja metsade pindala pidev suurenemine Euroopas on suurendanud metsade kogutagavara ning saadaoleva puidu mahtu. Seetõttu rõhutasid ministrid Euroopa metsanduse ja metsatööstuse olulisust ning pidasid vajalikuks säilitada sektori pikaajaline majanduslik elujõulisus ning konkurentsivõime.

Riigid kinnitasid vajadust eemaldada ebavajalikud tõkendid, et tagada parem juurdepääs puiduressurssidele ning suurendada puidu kui taastuva loodusressursi kasutamist. Ka Eestis on viimastel aastatel oluliselt langenud raiemahud, moodustades näiteks aastal 2005 vähem kui 55% metsade tagavara juurdekasvust. Sellise metsade alakasutusega on ohtu seatud säästliku metsamajanduse sotsiaalsete, majanduslike ja kultuuriliste kriteeriumite täitmine.

Otsuses „Metsad ja vesi“ tunnistati tihedat seost metsa ja vee vahel ning tõdeti, et nõudlus magevee varude üle on suurem, kui seda on tegelikud veevarud. Toodi välja jätkusuutliku metsamajandamise seos veega ja rõhutati vajadust arendada ja parandada nii metsa- kui ka veepoliitikat.

Abiminister Rita Annus rõhutas sõnavõtus metsa olulisust Eesti jaoks ja osutas mitmetele dokumentidele, mida Eesti on viimastel aastatel vastu võtnud ja rakendanud metsa hoidmiseks ja majandamiseks. Lisaks on tehtud ka tõsist tööd arendamaks ja hindamaks säästlikku metsamajandamist. Põhilised konverentsil käsitletud teemad, näiteks metsasektori läbipaistvus ja puidu kui energia kasutamisviisi tugevdamine on ka Eesti jaoks äärmiselt olulised.

Metsanduse poolest on Eesti Euroopas neljandal kohal, olles tagapool vaid Soomest, Rootsist ja Sloveeniast. Kaitse- ja hoiumetsade osakaalu osas aga paigutub Eesti Euroopas kümnendale kohale, jäädes alla Kesk-Euroopa riikidele, kus metsi on vähe ja kus eesmärgiks polegi metsandusest tulu teenida. Eesti on ca 30%-lise metsade kaitse osakaaluga peajagu ees oma naaberriikidest. Näiteks Lätis on 19,5%, Leedus 18,7%, Rootsis 12,3%, Venemaal 10,7% ja Soomes 7,2% metsadest kaitse all.

Lisainfo: Marku Lamp, Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja, tel 626 2920

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.11.2007 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.