Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Alustatakse Tohisoo mõisapargi taastamist (2007-11-09 06:17:24)

 

Kohila alevis asuva Tohisoo uhke mõisapargi rekonstrueerimine võib alata juba tuleval suvel, sest keskkonnainvesteeringute keskus eraldas vallale pargi uuendamise esimeseks etapiks 395 670 krooni.


Kokku lähevad pargi uuendamise esimesed tööd maksma  465 670 krooni.

 
Esimeses etapis tehakse korda mõisaesine väljak, ebamäärased murualad täiendatakse ja kujundatakse dekoratiivsete põõsastega. Mõisa läheduses lahendatakse ka parkimise probleem.

Tohisoo 2,6 hektari suurune mõisapark on looduskaitse all. Aastate jooksul on park järjest rohkem metsistunud, pargihooldus olnud väheefektiivne ja juhuslik.  Pargis on palju haigeid puid ja puudub korralik teedevõrgustik jalutajate tarvis.

Kohila valla keskkonnanõuniku Ingrid Võrno sõnul kuluks kogu mõisapargi taastamiseks vähemalt kuus miljonit krooni, kuna pargi edasise rekonstrueerimise käigus on plaanis kogu pargis välja ehitada korralikud kõnni- ja sõiduteed, uuendada puistut, rajada mõnusaid puhkekohti ja kasutada pargi valgustamiseks erilisi illuminatsiooniefekte.

Tohisoo mõis on ehitatud aastatel 1586-1620, mil Tohisoo (toona Tois) küla kuulus Hans Burdtile. Sama suguvõsa käes püsis mõis veel 18. sajandi alguseni. Praegu asub Tohisoo mõisas valla koolituskeskus.

Tohisoo mõisapargis toimuvad valla tuntumad suurüritused nagu Kapa Klassika ja Kapa Rock, aga ka  ülemaakonnaline laste muinasjutulaager ”Mäng on väikese inimese töö”, rahvusvaheline keraamikasümpoosioni jt.

Eeva Kumberg, Kohila vallavalitsuse avalikkussuhete nõunik.

 

 

Allikas: www.raplamaa.ee 08.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.