Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Katmine, kärpimine ja võrgutamine (2007-11-07 05:31:15)


Kuigi talvekülma veel pole, on tark mõelda eelolevale talvele ja kevadelegi ning valmistuda paljude taimede kinnikatmiseks ja varjutamiseks.

 

 Varjutamine ehk võrgutamine

¤ Varjutamist vajavad pea kõik igihaljad lehtpõõsad (rododendronid, mahoonia, pukspuu jt) ja okaspuud, mis kasvavad kohas, kus nad võivad saada päikesepõletuse, näiteks maja lõuna- või läänepoolsel küljel.

¤ Varjutamiseks sobib hästi spetsiaalne varjutusvõrk või -kangas, mida on eri tihedusega (tegu ei ole kattelooriga!). Kuna varjutusvõrk asetatakse taimedele enamasti jaanuaris-veebruaris, tuleks sügisel, kui maa on veel pehme, panna paika kattele vajalikud toed või raamistik.

¤ Paljudele okaspuudele saab võrgu lihtsalt peale siduda. Näiteks püramiidvormidele asetatakse võrk peale ja tõmmatakse see alt nööriga kokku. Taimed, millele ei saa võrku peale ega ümber siduda, vajavad aga tugesid.

¤ Üksikule puule või põõsale on tugede asetamine lihtne. Need surutakse kolm- või nelinurkselt (vajadusel koonuseliselt) maa sisse.

¤ Varjutamist vajavale taimegrupile ei saa katet lihtsalt peale visata, sest sinna kogunev lumi võib taimede oksi murda või painutada. Väiksemale taimegrupile võib ehitada ette kerge variseina, suuremale rühmale tuleb asetada toed nii taimede vahele kui ka servadesse.

 

Talvekate

¤ Talvekatet vajavad taimed, kes on meie oludes veidi külmaõrnad: sirmbambus (on elanud kinnikaetult Jõgeval talve üle), mõned magnoolia liigid, noor hõlmikpuu, kämmalvaher, külmaõrnad okaspuuliigid, pukspuu jt.

¤ Levinud on külmaõrnade taimede katmine kuuseokstega, kuid talvevaibaks saab edukalt kasutada ka kuiva turvast kombineeritult kuuseokstega. Selline variant sobib hästi külmaõrnade maitsetaimede, näiteks rosmariini puhul. Taime ümber tuleb kuhjata kuiva turvast ja asetada sellele kuuseoksad.

¤ Rosmariini võib aga isegi potti istutada ja tuppa tuua, sest külma talve ei pruugi ta ka turbakuusekasukas üle elada.

 

Kärpimine

¤ Mõnda taime tuleb kinnikatmise hõlbustamiseks natuke tagasi lõigata, eelkõige kehtib see rooside kohta. Kuna lõplik lõikamine toimub siiski kevadel, kui ilmnevad ka talvekahjustused, võiks sügisel olla kärpimisega tagasihoidlikum. Roosid tasub tagasi lõigata enne püsivate külmade saabumist, mitte kohe septembris-oktoobris.

¤ Lõikamist alustatakse puitumata võrsetest, mis tuleks tagasi lõigata kuni puitunud osani. Puitunud roosipõõsast tuleks kärpida umbes poole võrra.

¤ Haiguste vältimiseks tuleks eemaldada ka kõik taime külge jäänud lehed. Äralõigatud oksad tuleb kokku korjata ja põletada, sest kompostihunnikus võivad need hiljem tekitada probleeme, kuna kõdunevad väga aeglaselt.

¤ Roosipõõsaste ümber võiks asetada kuiva turvast, mille peale omakorda kuuseoksad. Kuival turbal on väga head isolatsiooniomadused ja kuuseoksad soodustavad lume kuhjumist. Samas ei tasu panna katet taimede ümber liialt palju, sest liiga paksu ja tihke talvekatte all arenevad hästi haigused.

¤ Nii nagu peenraroosidel, tuleb ka roniroosidel lõigata esmalt ära rohtsed puitumata võrsed ja eemaldada lehed. Küll erineb aga edasine tegevus – roniroosidel tuleb üle talve hoida ka taime pikad oksad. Viimased tuleb maha painutada, enne seda aga panna okste alla kuuseoksad.

¤ Roniroosi okste mahapainutamine ei ole lihtne töö, seetõttu võiks seda teha kahekesi – üks hoiab oksa ja teine kinnitab selle vaiade või konksudega maa külge. Mahapainutatud ja kinnitatud roosiokste peale võib laotada kuuseoksi.

 

Hoiduge taimede pimestamisest!

Kuigi sügis alles kestab või pole õigemini veel täit hoogugi saanud, tasub meeldetuletuseks lausuda mõned sõnad ka kevadeks.

¤ Kevadel ei tohi katteid eemaldada ei liiga vara ega liiga hilja. Esimesed päiksepaistelised ilmad märtsikuus ei ole selleks kindlasti õige aeg. Enamasti on sobiv aeg aprill, kuigi kõik oleneb kevadest. Paar esimest kevadist ilma ei ole veel õige aeg katete eemaldamiseks, ilmad peaksid olema siiski juba enam-vähem soojad ja maapind pealt sulanud.

¤ Katted tuleb ära võtta järk-järgult pilvise ja tuulevaikse ilmaga. Ega ole endalgi ju mõnus minna pimedast toast ereda päikese kätte. Sama tunne on taimedelgi, kui võtta katted ära ereda kevadise päikese ajal.

 

Allikas: www.kodukiri.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.