Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA toetuste jagamist pole piisavalt uuritud (2007-11-07 05:24:04)


Riigikontroll leiab auditis Euroopa Liidu (EL) raha kasutamise kohta Eestis aastatel 2004-2006, et põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) toetuste jagamise üle pole riigil piisavalt kontrolli.

 

Riigikontrolli auditis seisab, et aastatel 2004-2006 on Eestis avastatud ELi toetusraha kasutamisel kokku 2259 rikkumist.

 

Rikkumistest 2216 juhtu olid seotud põllumajandusministeeriumi haldusalas oleva PRIA jagatavate toetustega Euroopa Põllumajanduse Arendusrahastust.

 

Ka ELis rikutakse palju

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles eelmise nädala kolmapäeval euroraha kasutamist käsitleval pressikonverentsil ajakirjanikele, et seni on ELi toetusraha kasutatud hästi.

 

“Alates liitumisest on Eesti riik saanud põllumajandustoetusteks ligi seitse miljardit krooni. Vaideid ja tõsisemaid probleeme on üles kerkinud vaid mõnekümne miljoni krooni ulatuses, mis on protsendina kaduvväike. Ja vanade liikmesriikidega võrreldes väga hea tulemus,” rääkis Seeder.

 

Enim probleeme on Eestile tekitanud poollooduslike koosluste toetused Lääne-Eestis ja saartel.

 

Minister leiab oma vastuses riigikontrollile, et viidatud suur vigade arv toetuste jagamisel ei ole tingitud PRIA või ministeeriumi jagatava informatsiooni puudulikkusest, vaid põllumajandussektori iseärasustest. Ministri sõnul on kogu ELis põllumajandustoetuste rikkumiste arv protsendina väga suur.

 

Raha tagasi ei nõutud

Eelmisel kolmapäeval ütles minister Helir-Valdor Seeder ajakirjanikele, et suur taotlejate arv ja nende ettevalmistus ei ole võrreldav ELi raha taotlemisega näiteks Tartu maantee jaoks, sest seal taotletaks raha vaid ühele objektile ja taotlejad on väga hästi ette valmistatud.

 

Samas pole põllumajandussektori taotlejad ministri hinnangul nii hästi ette valmistatud.

Ministeeriumi andmetel on Eestis ainult ühtse pindalatoetuse taotlejaid kokku 19 000.

Sel suvel otsustas valitsus Seedri ettepanekul loobuda 17 miljonist kroonist, mida riik oleks saanud taotleda tagasi neilt põllumeestelt, kelle maa ei osutunud ulatusliku kontrolli käigus toetuskõlbulikuks.

 

Tagasi nõudis riik viis miljonit krooni, samas on mitme pindalatoetuse vaidlused jõudmas riigikohtusse.

 

Oma vastuses riigikontrollile jääb põllumajandusminister auditi suhtes korduvalt eriarvamusele.

 

Riigikontrolli audit euroraha kasutamise kohta on arutusel Riigikogu mitmes komisjonis. (BNS)

 

Allikas: Virumaa Teataja 06.11.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.