Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium otsib võimalusi põlevkivi kaevandamise piiramiseks (2007-11-06 17:24:55)


Keskkonnaministeerium on alustanud ettevalmistusi maapõueseadusse selliste muudatuste tegemiseks, millega saaks põlevkivi kasutamist piirata riikliku arengukava eelnõus kavandatud aastamäärani.

Keskkonnaministeeriumi eestvõttel on valminud põlevkivi kasutamise riikliku arengukava eelnõu, mis näeb põlevkivi kasutamise aastamääraks esialgu ette 20 miljonit tonni. “Kuna praegu kehtivate lubade alusel võib põlevkivi kaevandada kokku 23,75 miljoni tonni ulatuses, siis tuleb leida juriidilised võimalused lubadele märgitud aastamäära vähendamiseks,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Seda enam, et arengukava seab kaugemas tulevikus eesmärgiks põlevkivi kaevandamise vähendamise kuni 15 miljoni tonnini aastas.”

Keskkonnaministeerium analüüsib erinevaid võimalusi aastamäära vähendamiseks ja on alustanud läbirääkimisi ka lubade omanike ehk põlevkivi kaevandajatega. “Üks võimalus on muuta kehtivatele kaevandamislubadele märgitud koguseid nii, et kokku ei ületaks need
lubatud maksimaalset aastamäära,” selgitas Tamkivi.

Lõplikku lahendust ei ole veel leitud. Olukorra teeb eriti keeruliseks see, et põlevkivi kaevandamisload on väljastatud seadustega kooskõlas ning ettevõtjad on kavandanud lubades ettenähtud koguseid silmas pidades oma ettevõtete tegevust. Keskkonnaministeeriumi ja põlevkivi kaevandajate esindajate järgmine kohtumine toimub 14. novembril.

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava eelnõu (koos seletuskirja, rakendusplaani ja maapõueseaduse muutmise seaduse eelnõuga) saab e-Õiguse kaudu ministeeriumidevahelisele kooskõlastuse ringile saata siis, kui kõik vaidluskohad seoses põlevkivi kaevandamise mahtude vähendamisega on lõplikult läbi arutatud.

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava koostamise aastateks 2007–2015 algatas Vabariigi Valitsus 2006. aasta suvel. Arengukava koostamise töögruppi juhtis Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik Anto Raukas. Arengukava eelnõu juurde on lisatud keskkonnamõju strateegilise hindamise aruanne, mille koostamist juhtis Säästva Eesti Instituudi
juht, praegune Riigikogu liige Valdur Lahtvee.

Lisainfo: Rein Raudsep, Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja, tel 626 2971.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 06.11.2007 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.