Suurbritannia teadlaste uuringust selgus, et ühe konkreetse tees, sibulas, õuntes ja punases veinis sisalduva flavonoidi tarbimine vähendab südamehaiguste varajasi sümptomeid.
Teadlased keskendusid oma uuringus flavonoidile nimega kvertsetiin ning uurisid selle koostisosade toimet pärast aine lõhustamist organismis, kirjutab BBC.
Uuringust selgus, et kvertsetiini koostisosad aitavad ennetada kroonilist põletikku, mis võib viia arterite ahenemiseni.
Kuna varasemad uuringud on näidanud, et kvertsetiini ainevahetus organismis toimub väga kiiresti ning veres seda ei leidu, keskendusid teadlased pärast flavonoidi seedimist, imendumist ja ainevahetust verre sattuvate osakeste mõju.
Aineid kasutati inimorganismis seedimise järel esinevatega sarnases kontsentratsioonis ning vaadeldi nende mõju veresoonte seinte rakkudele.
Uuringu juhtivautor dr. Paul Kroon ütles, et kuigi mõju osutus väiksemaks kui kvertsetiini enda puhul, oli selle ainevahetusjääkidel siiski teatud toime veresoonte seinte rakkudele.
Samuti selgus uuringust, et põletikuliste protsesside korral on väiksemast doosist - mille saab kätte näiteks 100 kuni 200 grammi sibula söömisel - koguni suurem toime.
Allikas: www.tarbija24.ee 05.11.2007.