Süsivesikud on harrastussportlasele esmatähtsad energiaallikad. Mitteaktiivse eluviisiga naised vajavad neid kuni 300, väheliikuvad mehed kuni 400, kuid juba 3–4 korda nädalas aktiivselt mõne vastupidavusala harrastajad kuni 600 grammi päevas.
Eristada tuleks liit- ja lihtsüsivesikuid. Kuidas neil vahet teha? Tavainimesel on süsivesikuid hea eristada värvi järgi ning valgetele süsivesikutele (sai, riis) tuleks alati eelistada pruune: täisteraleiba, pruuni riisi, tatart. Valikul tuleb jälgida, et süsivesikuallikas oleks võimalikult lähedal selle algsele kujule ehk tarbida süsivesikuid võimalikult töötlemata kujul.
NISU Hea allikas: täisterasepik ja -sai, täisteraleib, -küpsis,-pasta. Rahuldav allikas: sepik, makaronid, soolaküpsised, karask. Väldi (töödeldud): leivakuubikud, juustuküpsised, kuivikud.
KARTUL Hea allikas: väherasvane kartulisalat, väherasvane kartulipuder. Rahuldav: Vaakumpakendis friikartulid. Töödeldud: Kartulikrõpsud, kiirkartulipuder.
RIIS Hea allikas: pruun riis. Rahuldav: valge riis.
KAER Hea allikas: traditsiooniline kaerahelbepuder. Rahuldav: paki-kiirkaerapuder. Töödeldud: kaerakoogid.
ÕUN Hea allikas: suve-või säilitusõun, suhkruta õunakompott, kuivatatud õunad. Rahuldav: õunamahl. Töödeldud: õunamoos.
Allikas: SL Õhtuleht 05.11.2007.