Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soja - uus kultuur Eesti turul nõuab toorainet ka Eesti põllult (2007-11-03 04:23:26)


Jõgeva Sordiaretuse Instituudis on juba 4 aastat sojauba kasvatatud. Nagu eelmistelgi, saadi ka sel aastal reeglina hoopis soojemates kasvupiirkondades kasvava sojaoapõllult idanemisvõimeline seemnesaak. Jõgeval on sojauba külvatud samaaegselt aedoaga, kuid eksperthinnangute kohaselt võiks külvata isegi varem. Näiteks sordil ‘Tambovi’ kulus tärkamisest idanemiseni vaid 90 päeva. Soja tasub külvata hõredalt, sest tiheda külvi korral ei moodustu kaunu. Kuna praegu puuduvad Eesti muldades  soja jaoks sobivad mügarbakterid, tuleb enne külvi anda lämmastikku sisaldavat väetist või inokuleerida seemneid. 2007. a. tehti katsete külv 22. mail ja koristus septembri teisel poolel.


Sojauba on tänuväärt kultuur, kuna ei lamandu ja teda on võimalik kombainiga põllult koristada. Senised kasvatamise kogemused Jõgeval ja talupidajate juures on näidanud, et Eestis on võimalik varajasi sorte edukalt kasvatada, valides soojemad kasvukohad – lõunakallakuga põllud või kasvatuspiirkonnad, kus vegetatsiooniperiood on pikem – Lääne-Eestis ja saartel.


Täpsemat infot erinevate sojakasvatust puudutavate üksikasjade kohta saab vanemteadur Maia Raudsepingilt aadressil maia.raudseping@jpbi.ee.

 

Allikas: Põllumehe e-uudised nr 11/2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.