Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ka hernestest püütakse bioetanooli saada (2007-11-03 04:21:26)


ARSi (Agricultural Research Service, USA) teadlased on hernekasvatajate soovidele vastu tulles võtnud nõuks uurida võimalusi, kuidas lisaks loomasöödaks kasutatavale proteiinile saada hernest kätte ka tärkliseosa ning see kasutusse rakendada. Peamise perspektiivina nähakse tärklisest bioetanooli valmistamist. Bioetanool on mootorites üks puhtamini põlevaid alternatiive tavakütustele, mis vähendab bensiinile lisamisel oluliselt CO ja teiste saasteainete emissioone.


Katsetes teostati tervetele herneteradele 3etapiline töötlus. Esmalt kuivjahvatati terad jahuks. Järgnes tärklise ja valguosa eraldamine. Viimase sammuna kasutati tärklisesuhkrutest etanooli fermenteerimiseks erinevaid ensüüme ning pärmseeni. Tulemustest selgus, et etanooli saagikus on võrreldav maisist saadava bioetanooli kogusega, kuigi herne tärklisesisaldus on mõnevõrra madalam. Samuti ilmnes, et fermenteerimisprotsess toimis väga kiiresti ning selle jääksaadust võib proteiinikogusele lisades loomasöödana kasutada. Hetkel on käimas ka tegevuse majandusliku tasuvuse uuringud.


Allikas: Põllumehe e-uudised nr 11/2007/ www.ars.usda.gov

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.