ARSi (Agricultural Research Service, USA) teadlased on hernekasvatajate soovidele vastu tulles võtnud nõuks uurida võimalusi, kuidas lisaks loomasöödaks kasutatavale proteiinile saada hernest kätte ka tärkliseosa ning see kasutusse rakendada. Peamise perspektiivina nähakse tärklisest bioetanooli valmistamist. Bioetanool on mootorites üks puhtamini põlevaid alternatiive tavakütustele, mis vähendab bensiinile lisamisel oluliselt CO ja teiste saasteainete emissioone.
Katsetes teostati tervetele herneteradele 3etapiline töötlus. Esmalt kuivjahvatati terad jahuks. Järgnes tärklise ja valguosa eraldamine. Viimase sammuna kasutati tärklisesuhkrutest etanooli fermenteerimiseks erinevaid ensüüme ning pärmseeni. Tulemustest selgus, et etanooli saagikus on võrreldav maisist saadava bioetanooli kogusega, kuigi herne tärklisesisaldus on mõnevõrra madalam. Samuti ilmnes, et fermenteerimisprotsess toimis väga kiiresti ning selle jääksaadust võib proteiinikogusele lisades loomasöödana kasutada. Hetkel on käimas ka tegevuse majandusliku tasuvuse uuringud.
Allikas: Põllumehe e-uudised nr 11/2007/ www.ars.usda.gov