Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Viimane aeg istutada ja lõigata (2007-11-02 09:04:47)


Novembri alguses on viimane aeg pista mulda tulbisibulad, teha mõne taime tagasilõiget ja valmistada neid ette pikaks ja külmaks talveks.

 

Viimane aeg on riisuda lehed maast ja puudelt, sest talveks vedelema jäänud leherämps kahjustab muru.

Rooside tagasilõikamine koos nende kinnikatmisega peab olema tehtud enne püsivate külmade tulekut. Tagasilõikuse käigus korjatakse ära ka põõsa külge jäänud lehed, vähendades niiviisi taime haigestumise võimalusi. Taimelt lõigatakse ära puitumata võrsed, ülejäänud oksi peaks kärpima poole võrra.

 

Sügisel tagasilõikust tehes tuleb meeles pidada, et tegu on vaid eellõikusega, mille eesmärk on hõlbustada roosi kinnikatmist. Kevadel, kui katted on varjulise ilmaga eemaldatud, viiakse läbi põhilõikus.

 

Pärast lõikamist ja okste kokkukorjamist võib taimede ümber kuhjata natuke kuiva turvast ning selle peale omakorda kuuseoksi. Kuiv turvas on hea isolatsioonikiht, kuuseoksad omakorda soodustavad lume kuhjumist.

 

Kuuseoksad ise ei kaitse külma eest, seda teeb lumi, mis koguneb okste vahele ja alla. Talvekatet ei peaks olema liiga palju, sest ülemäära paks ja tihke kaitsekiht võib põhjustada taime haigestumise või huku. Äralõigatud oksad ja lehed on soovitatav põletada, eriti kehtib see okste kohta, sest kui viskate need komposti, võite järgmisel või ülejärgmisel aastal kompostikasti segades endale okka näppu torgata.

 

Potiroosid tuleks võimalikult jahedasse kohta talvituma viia, parim temperatuur on kahest viie plusskraadini.

 

Kile ja loor tapab

Ronirooside katmine toimub sarnaselt peenraroosiga – puitumata võrsed ja allesjäänud lehed tuleb eemaldada. Erinevus seisneb selles, et maha tuleb painutada pikad oksad (need ei tohiks kokku puutuda palja maapinnaga, allapanuks võib kasutada kuuseoksi). Roniroos lõigatakse tagasi alles kevadel. Võib juhtuda, et mõned oksad tuleb fikseerida maa külge konksu või vaiadega. Kui oksad on edukalt maha painutatud, võib nende peale laduda kuuseoksi.

 

Talvekatete puhul on oluline jälgida, et need poleks väga tihedad või umbsed, muidu võivad taimed haigestuda ja koguni hukkuda. Katet peab olema piisavalt, mitte liiga vähe ega liiga palju.

 

Päikesekaitset vajavad eelkõige igihaljad taimed, näiteks kanada kuusk, mitmed kadakad, ebaküpressid, elupuud ja jugapuud, läiklehine mahoonia, kiviktaimla taimed (kivirikud, aubrieetad, liivateed jt), turbaaia taimed (rododendron, kanarbikud, eerikad) jpt. Päikese kaitseks võib madalamate taimede korral kasutada kuuseoksi, suurematele taimedele aga ehitada vastava toe või sõrestiku, kuhu kinnitada spetsiaalne varjutuskangas. Selline tugi on paslik paika panna veel enne maapinna külmumist. Võrgu kinnitamisel tuleb jälgida, et tuul seda ära ei viiks.

 

Püramiidse või püstise kasvuga taimede ümber asetatakse võrk nii, et oksad oleksid ümber tüve. Seda saab edukalt teha, kui tõmmata oksad spiraalselt keritava nööriga ümber tüve ning asetada seejärel peale varjukangas. Selline nööriga sidumine väldib hiljem püstiste okste murdumist lumeraskuse all.

 

Ka maha panna unustatud tulbisibulad võib praegu veel kenasti mulda torgata.

 

Riistad kuuri

Oktoobri lõpuks või novembri alguseks on aiatööd valdavalt lõppenud. Kõik tööriistad peaks üle vaatama, puhastama, vajaduse korral õlitama või määrima ning paigutama tööriistakuuri või garaaži. Tiigi pumbad tuleb veest välja võtta ja paigutada kuiva ruumi.

 

Üle vaadata ja korda teha tuleb ka linnumajad. Kui suvel oli nende söögilaud kogu aed ja linnukesed aitasid usinalt kaasa, et aias oleks tunduvalt vähem kõiksugu satikaid, siis tänutäheks võime neile talvel süüa pakkuda.

 

Enne lund ja külma

• ära jäta viimast niidetud rohtu ja kuivanud lehti murule vedelema

• vaatamata sügisvihmadele tuleks kasta kanarbiku- ja eerikapotte

• igihaljaste rododendronite võrad tuleb kokku siduda ja enne maapinna külmumist torgata nende ümber püstkojakujuliselt tugikepid, kuhu ümber on hea varjutusriiet sättida

• kaitse noorte puude tüvesid metsloomade eest, selleks sobivad kõige paremini spiraalkaitsed ja roomatid

 

Praegu veel jõuab

• lillesibulaid mulda panna

• marjapõõsaid lõigata

• külmakartvad lilled tuppa tuua

• puult ja murult lehed riisuda

 

Allikas: www.tarbija24.ee 01.11.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.