Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pakendiseaduse muudatus suurendab pakendite taaskasutust (2007-11-01 11:42:31)


1. novembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks pakendiseaduse muudatuse, mis pärast Riigikogus vastu võtmist suurendab järgmisel aastal pakendite taaskasutusse ja ringlusse võetavaid koguseid.

Seni nõudis seadus, et taaskasutusse tuleb võtta pool pakendijääkidest. Äsja heaks kiidetud seadusemuudatuse järgi tuleb aga järgmisel aastal taaskasutusse suunata 60 protsenti pakendijääkidest, mis tähendab umbes 10 000 tonni suurust jäätmekogust.

Ettepaneku seadusemuudatuseks tegi erakonna Eestimaa Rohelised fraktsioon ja Keskkonnaministeerium toetas seda. “Mida rohkem saab pakendeid taaskasutusse võtta, seda vähem jõuab neid ladestamisele ehk prügilatesse,” selgitas Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek.

Seadusemuudatuseks ehk taaskasutusse võetava jäätmekoguse suurendamiseks andis alust ka see, et tootjavastutusorganisatsioonid on senise taaskasutuskohustusega küllaltki hästi toime tulnud, olles kogunud ja taaskasutanud juba praegu pakendeid nõutud tasemel. “Kuna aga pakendite taaskasutamiseks tuleb pakendiettevõtjatel teha kulutusi, siis hakkas senine 50protsendiline miinimumnõue pakendite sorteerimist ja taaskasutamist pärssima, sest ettevõtjad ei soovi maksta rohkema eest, kui seadus nõuab ja nii satuvad liigiti kogutud pakendid tihti ikkagi prügilatesse,” ütles Eek.

Tarbijate jaoks tähendabki seadusemuudatus ennekõike seda, et suurenevad pakendijäätmete äraandmise võimalused, sest kõrgemate taaskasutuse ja ringlussevõtu määrade täitmiseks tuleb paigaldada rohkem konteinereid. Eegi sõnul ei ole tootjavastutusorganisatsioonid seni veel piisavalt hästi täitnud seadusega neile pandud teavitamiskohustust ja organiseerinud vajalikku kogumisvõrgustikku.

Ka Keskkonnaministeerium esitab peagi Vabariigi Valitsusele omapoolse pakendiseaduse ja pakendiaktsiisi seaduse muutmise eelnõu, mille olulisemaks muudatuseks on pakendijäätmete taaskasutamise määrade kehtestamine pakendimaterjali liikidele. Eelnõu täpsustab ka nõudeid pakendiettevõtjatele, kes ei ole oma kohustusi üle andnud pakendijäätmete taaskasutamise organisatsioonidele.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 01.11.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.