Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uuring kinnitas mahetoidu tervislikkust (2007-10-31 07:27:02)

 

Briti teadlaste uuring kinnitas, et mahedalt toodetud puuviljad, aedviljad ja piim sisaldavad rohkem kasulikke komponente.

 

12 miljonit naelsterlingit (269,3 miljonit krooni) maksnud uuringu esialgsed tulemused näitavad, et mahepuuviljad ja maheaedviljad sisaldavad kuni 40 protsenti enam antioksüdante kui tavalised puu- ja aedviljad, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

 

Uurimust rahastas Euroopa Liit, selle läbiviimist juhtis Newcastle’i ülikooli professor Carlo Leifert.

 

Veelgi suuremad erinevused leiti piimast, kus mahepiima antioksüdantide sisaldus oli isegi kuni 60 protsenti kõrgem. Samuti sisaldas mahepiim enam tervislikke rasvhappeid.

Antioksüdandid on tervislikud, sest võitlevad vabade radikaalidega, mis on väga reaktsioonivõimelised osakesed ning kipuvad inimese rakke kahjustama. Vähem vabu radikaale tähendab eeldatavalt vähem terviseprobleeme ning aeglasemat vananemist.

Varasemad uuringud on väitnud, et tervislikkuse seisukohalt pole vahet, kas süüa mahetoitu või mitte.

 

Projekt kestis neli aastat ning uuritavaid taimi kasvatati mitmetes kohtades üle Euroopa, kaasaarvatud ülikooli enda katsepõllul. Täistulemused avaldatakse järgneva 12 kuu jooksul.

«Kõige rohkem huvitab meid, millest tuleneb nii suur erinevus maheda ja mittemaheda toidu vahel. Mis täpselt põhjustab selle, et erinevalt kasvatatud toidus on niivõrd erinev toitainete kontsentratsioon,» ütles professor Leifert.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 30.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.