Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kliimat ei saagi täpselt ennustada (2007-10-30 05:07:26)

 

Ükskõik kui palju kliimamudeleid ka täiustada, päris täpselt ei hakka nad kasvuhoonegaaside mõju maakera soojenemisele kunagi ennustama. Ameerika teadlaste värske analüüsitulemus annab vett nende veskile, kes väidavad, et kliimamuutuste ohjeldamiseks pole mõtet midagi suurt ja kulukat ette võtta, sest pole ju üldse kindel, mis tulemuse sellised ettevõtmised annavad.

Seattle'is Washingtoni Ülikoolis töötavad Gerard Roe ja Marcia Baker analüüsisid lähemalt eri metoodikate ja lähteandmete alusel välja pakutud hinnanguid selle kohta, kui palju on maailma keskmine temperatuur tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes tõusnud. See arv omakorda aitab hinnata, kui tugevasti süsihappegaasi atmosfääri lisandumine temperatuurile mõjub.

Praegu pakutakse enamasti, et tööstuse toimel on maailm soojenenud 2 - 4,5 ºC. Aga väike võimalus on ka, et soojust on juurde tulnud lausa 8 või enamagi kraadi jagu. Poliitikute meelehärmiks ei ole need hinnangud viimase 20 aasta jooksul kuigi palju täpsemaks muutunud. Kindel on vaid see, et soojemaks läinud on ja et tõenäoliselt on üheks peamiseks põhjuseks inimtegevus.

Nüüd paistab, et ka tulevikus ei lähe sedasorti hinnangud eriti täpsemaks. Süüdi on selles maakera kliimasüsteemis esinevad tagasisidenähtused. Näiteks, kui temperatuur tõuseb, siis jääb polaaraladel jääd ja lund vähemaks. Seetõttu peegeldub kosmosesse vähem päikesevalgust tagasi ja soojenemine hoogustub veelgi. Lisaks sellele, et niisugune positiivne tagasiside kliimamuutusi kiirendab, lisab ta kliimakujunemise hinnangutesse määramatust. Ja mis eriti tähelepanuväärne, Roe ja Bakeri analüüsi järgi ei suuda seda määramatust oluliselt vähendada ka paremad arvutimudelid ega paremad lähteandmed.

Naftatöösturid ja mõned isepäisemad teadlasedki saavad sellest kindlasti tuge oma väidetele, et mõistame kliimamuutusi liiga vähe, õigustamaks suuri investeeringuid näiteks niinimetatud kasvuhoonegaaside õhkupaiskamise piiramiseks. Kuid teisalt võidakse neile ju vastu kosta, et just kliimamudelites sisalduva määramatuse tõttu võib inimtegevuse tegelik mõju osutuda hoopis ennustatust suuremaks ja kasvuhoonegaaside piiramise vajadus sellevõrra pakilisemaks.

Allikas: Jim Giles, NewScientist. Climate is too complex for accurate predictions

 

Allikas: www.horisont.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.