Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Karuputke tõrjetöid tehti tänavu rohkem kui eelmisel aastal (2007-10-29 09:08:06)

Riiklik Looduskaitsekeskus (LKK) tõrjus tänavu karuputke võõrliike - sosnovski karuputke (Heracleum sosnovskyi) ja hiid-karuputke (Heracleum mantegazzianum) kokku 609 hektarilt, mis läks maksma 4 miljonit krooni.

„Võrreldes 2006. aastaga tehti tõrjetöid tänavu rohkem, eelmisel aastal oli puhastatava ala suurus 400 hektarit ja tööde maksumus üle 3 miljoni  krooni,” ütles LKK liigikaitse peaspetsialist Ivar Ojaste. Tõrjetöid on mõlemal aastal rahastanud SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Lisaks LKK töötajatele tõrjusid ka maaomanikud putke 30 hektarilt ning Karksi ja Viiratsi vallavalitsused 28 hektarilt. Valdavalt tõrjuti putke käsitsi mürgitamise teel.
Kõik teadaolevad kolooniad said tõrjutud Ida-Virumaal, kuid pea 90% ja enam kolooniatest sai tõrjutud ka Lääne, Rapla, Võru, Hiiu, Põlva ja Valga maakonnas.

Arvuliselt on kõige rohkem karuputke koldeid Viljandimaal (211 tükki ehk 20% kolooniate koguarvust), rohkem on veel kolooniaid ka Saaremaal ja Järvamaal - need kolm maakonda hõlmavad peaaegu poole (44%) kõikidest kolooniatest. Kõige vähem kolooniaid on Hiiu-, Põlva-, Valga-, Rapla- ja Ida-Virumaal (2-3% igas maakonnas).

Pindalalt kõige rohkem on karuputke siiski Harjumaal (254 ha ehk 22% karuputke kogupindalast), seal asub ka teadaolevalt kõige suurem karuputke koloonia (48,5 ha).

LKK andmebaasis on praegu arvel 1041 reaalset karuputke levikukollet (kogupindalaga 1175 ha), neist 123 lisandusid andmebaasi tänavu. Lisaks on veel 92 kollet, kust taimi enam pole leitud, kuid mida tuleb siiski pisteliselt kontrollida.

Lisainfo: Ivar Ojaste,  LKK liigikaitse peaspetsialist, tel 521 5151, e-post ivar.ojaste@lk.ee.

Allikas: Riikliku Looduskaitsekeskuse 29.10.2007 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.