Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas hobukastani munad on ainult mängimiseks (2007-10-26 09:14:43)


Vastukaja 28. septembril Virumaa Teataja “Tarbija” rubriigis ilmunud loole “Hobukastani viljad söögiks ei kõlba”, mille avalõigus tuletab tervisekaitseinspektsioon inimestele meelde, et Eestis kasvava hobukastani viljad süüa ei sünni.

 

Et hoiatajaks on tervisekaitseinspektsioon, kipub lugeja paratamatult tegema siit järelduse, et hobukastanite tarvitamisega võib kaasneda tervisehäireid.

 

Artiklit edasi lugedes peaks jõudma veendumusele, et hobukastani vili ja kastanimuna on loos kasutusel sünonüümidena. Nad ei tähenda aga sugugi ühte ja seda sama. Seega hoiduda tuleb viljakestade söömisest, kastanimunadest ei ole seni mingeid mürgiseid aineid leitud. Ilma vähimategi komplikatsioonideta söövad neid hirved, lambad ja sead. Mõnes riigis pannakse neid tänapäevalgi koduloomade söögi hulka.

 

Ja kunagi ikaldusaastatel on ka inimesed kastanimune söönud: pärast jahvatamist ja mõnepäevase töötlemisega mõru maitse kõrvaldamist segati leivataigna sisse tavajahu kastanitest valmistatud jahuga pooleks.

 

Milleks tervisekaitse hoiatus, nemad peaksid pigem kastanimunade kasutamist tervise taastumisele kaasaaitamiseks propageerima.

 

Praegugi valmistatakse hobukastani munadest apteegiravimeid, nagu Eskuaani, Venostatiini, Vasokataani, Vasotoniini jt.

 

Veel toodetakse tärklist, õli, piiritust, kohvile lisatavat jahu jm. Kellel õnnestub reostamata paigast kastanimune korjata, ärge andke neid kõiki lastele mängimiseks.


Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 26.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.