Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ubinad annavad lõbusa maitsevärvi ka hautisele, vokiroale ja sealihale (2007-10-22 06:06:48)

 

Vana ütlus «üks õun päevas hoiab tohtri majast eemal» on viimaste aastate teaduslike uurimiste valguses muutunud üha tõesemaks ja põhjendatumaks. Eriti kasulik oleks süüa päevas rohkem kui üks õun ning pruukida neid peale moosi-kompoti ning küpsetiste-järelroogade ka maitsekastmeteks ja põhiroogade lisandi või koostisainena.

 

Õuna-sibulahautis

 

3 suuremat kõva õuna, 3 keskmist sibulat, 1 sl õli, 0,5 tl karrit, 3 sl vett,

näputäis sidrunpipart, 0,5 tl soola.

Lõika kooritud õunad ja sibulad õhukesteks sektoriteks. Kuumuta karrit õlis väikese paksupõhjalise keedunõu põhjas pidevalt segades minut-kaks, et maitse ja lõhn esile tuleksid. Lisa sibul, õun, vesi ja ülejäänud maitseained ning sega ettevaatlikult läbi.

Hauta väikesel kuumusel 30 minuti ringis, algul kaane all, kui aga õuntest eraldub ohtrasti mahla, siis lõpupoole ka lahtiselt. Serveeri praetud vorsti või liha juurde.

 

Hakklihapäts õuntega

2 dl vett, 1 dl jämedat riivsaia, 750 g segahakkliha, 1 suur sibul, 4 hapukat õuna, 1 tl soola, 1 tl purustatud musta pipart.

Pane riivsai 10 minutiks vedelikuga paisuma. Peenesta sibul ja hauta vähese õli ja vee segus läbipaistavaks. Riivi õunad jämeda riiviga või lõika pisikesteks kuubikuteks. Sega kõik ained käte või mikseri tainakonksudega kokku.

Tõsta tainas küpsetuspaberi või fooliumiga vooderdatud ahjuvormi ja küpseta 175° juures umbes tund.

 

Sealiha õunte ja sibulaga

4 paksu viilu välisfileed või kondiga karbonaadi, veidi toiduõli, soola ja purustatud musta pipart, 3 suurt sibulat, 1 kg kõva viljalihaga hapukaid õunu, 2 dl tumedat õlut või puljongit, 1 sl maguspõletavat tšillikastet,

1 sl fariinsuhkrut, näputäis jahvatatud vürtspipart.

Määri liha õliga ja lase 30 minutit seista. Prae kuumas õlis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 2 minutit ja tõsta vahukulbiga ahjuvormi, mis tükid ühe kihina ära mahutab. Maitsesta soola ja pipraga.

Lõika sibulad ja õunad sektoriteks ja kuumuta pannile jäänud õlis madalal kuumusel, vahetevahel segades 10 minutit; vajadusel lisa veidi õli. Kalla õlu pannile, lisa maitsekaste, pruun suhkur ja vürts; lase 5 minutit ägedalt keeda.

Kalla panni sisu liha peale, kata vorm fooliumiga ning lase 175° juures 40 minutit küpseda.

 

Õunasõbra kapsa-hakklihahautis

1 kg kapsast, 3 dl kuuma vett, 4 suurt hapukat õuna, 1 Knorri veiselihaleemekuubik, 2 suurt sibulat, 3 sl õli + 3 sl vett, 450 g hakkliha,

soola ja purustatud musta pipart.

Lõika kapsas õhukesteks ribadeks ja õunad sektoriteks, pane hautamisnõusse. Lisa vesi ja pudendatud leemekuubik ning aseta keskmisele kuumusele.

Lõika kooritud ja pikuti poolitatud sibulad õhukesteks viiludeks. Kuumuta õli ja vee segus madalal kuumusel 8–10 minutit ja kalla kapsa peale. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha kahe portsjonina õlis kuni punase värvuse kadumiseni; lisa hautamisnõusse.

Maitsesta soola ja pipraga, sega hästi läbi ja hauta madalal kuumusel tund või isegi kauem ehk kuni kapsa pehmenemiseni.

 

Vürtsikas õunavokk

4 suurt kõva viljalihaga õuna, 2 sl võid, 2 sl suhkrut, 2 tl kaneeli, 1 tl jahvatatud kardemoni, 2 sl tumedat siirupit.

Lisandiks pehmet vanillijäätist.

Lõika õunad sektoriteks, prae suurel kuumaks aetud pannil mõni minut, pannilabidaga pidevalt põhjast ülespoole tõstes. Sega suhkur, kaneel ja kardemon omavahel ning raputa õunte peale; tõsta ettevaatlikult segamini ning kuumuta pidevalt segades veel mõned minutid.

Kalla lamedale vaagnale, nirista siksakiliselt siirupiga üle. Serveeri kohe koos pehme vanillijäätisega.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 21.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.