Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aspiriin on meeste rohi (2007-10-20 06:45:20)

 

Ammu on teada, et aspiriin aitab ära hoida südameinfarkti, kuid äsja ilmunud uuring näitab, et see väide kehtib siiski pigem meeste puhul.

 

Teadlased on pikka aega vaevanud pead, miks aspiriini mõju käsitlevate kliiniliste katsete tulemused nii suurel määral erinevad, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Mõned katsed on näidanud, et pole vahet, kas võtta aspiriini või mitte. Samas on teised katsed näidanud, et aspiriin vähendab südameinfarkti riski isegi rohkem kui 50 protsenti.

Teadusajakirja BMC Medicine võrguväljaandes ilmunud James Hoggi südame-veresoonkonna- ja kopsukeskuses tehtud uuring näitas, et aspiriini toimet mõjutab inimese sugu.

 

Vaatluse alla võeti 23 varasema kliinilise katse avaldatud tulemused, milles oli uuritud aspiriini ja infarktiriski seoseid. Katsetes oli osalenud rohkem 113 000 inimese. Teadlasi huvitas, kuidas mõjutas katseisikute sugu tulemusi.

 

«Katsed, mille osaliste hulgas domineerisid mehed, näitasid, et aspiriin suudab langetada südameinfarkti riski,» ütles üks uuringu autoreid Don Sin. «Kui katseisikute hulgas olid ülekaalus naised, ei täheldatud, et aspiriin oleks infarktiriski langetanud. Suur kõikumine uuringutulemustes tulenes sellest, kui palju erines katserühmade sooline koosseis. See aga toetab teooriat, et naistele mõjub aspiriin vähem.»

 

Miks see on nii, ei oska teadlased veel öelda. Küll on äsja ilmunud uuringutulemusi, mis näitavad, et naiste ja meeste südameveresoonte ehituses ja füsioloogias on suuri erinevusi.

«Meie andmete põhjal võib arstidel soovitada suhtuda naistele aspiriini soovitamisse ettevaatusega, kui ravimiga soovitatakse ennetada südameinfarkti,» ütles Sin. «Kas leidub ravimeid, mis oleksid sel eesmärgil tõhusamad naistele, ei saa veel öelda. Enne on vaja teha täiendavaid uuringuid.»

 

Allikas: www.tarbija24.ee  19.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.