Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Õunapatu vastupandamatu võlu (2007-10-20 06:44:19)

 

Legendaarses Eedeni aias kasvas kuuldavasti üksainus õunapuu, ja viljugi jagus sel vaid ühekordse pattulangemise võrra. Maarjamaa õunaaedades jätkub sellel sügisel uhkeid ubinaid nõnda palju, et ahvatlusele võib järele anda iga päev.

 

Ehkki õun paistab poeletil uhkete eksootiliste viljade kõrval üsna tagasihoidlik, võib ta kiidelda värvika ja dramaatilise elulooga. Oli ju õun igiammustel aegadel äärmiselt ihaldusväärne, põhjustades palju segadust ja kaugeleulatuvate tagajärgedega pahandusi.

 

Eevast Trooja sõjani

Meie uudishimuliku esiema Eeva kihk maitsta salakavala mao üleskiidetud õuna lõppes teatavasti pattulangemise ja maapealse paradiisi kadumisega. Selle kõrval kahvatub isegi Trooja sõja puhkemine, mille põhjuseks oli Parise ulatatud õun Ilusale Helenale. Lisaks legend hesperiidide imelistest kuldõuntest ning lugematul arvul teisigi.

 

Õuna ja õunapuuga on veel tänapäevalgi käibel sadu erinevaid uskumusi ja rituaale, mida on eriti rohkesti Skandinaavia ning keldi kultuuris.

 

Meie maal pole õunarituaalidest kuulda olnud, küll aga lauldakse roosakatest õunapuuõitest, mille järele võõrsil igatsetakse, ka võrreldakse nendega Saaremaa neiu õhetavat palet.

Õunte endaga on Eestimaal aga nii, et neid on alati kas liiga palju või vähe. Kui ühel sügisel peab aiapidaja üleliigsed õunakuhjad maasse kaevama, siis järgmisel tuleb tal hommikuti murelikult oma väheseid õunapabulaid üle lugeda.

 

Tervis koore all

Kas aga hea õuna-aasta on õnn või hoopiski nuhtlus, oskavad täpselt öelda vaid õunakasvatajad. Igatahes üks on kindel – kodumaist õuna saab linnakodanik vaid sügisel ning ka siis tuttavatelt aiaomanikelt või turult. Suurkauplustes on isegi heal õunasügisel eestimaist õuna näha äärmiselt harva. Üheks põhjuseks võib olla asjaolu, et meie õunad säilivad hoidlates tunduvalt kehvemini kui soojemas kliimas kasvanud paksukoorelised sordid.

 

Pruukigem siis praegu kodumaist, kuni seda veel jätkub, ülejääk aga pangem talveks tallele. Koorimine jätke tundmatu päritoluga õuntele, kodumaiste õunte koortest tuleks kätte saada kõik kasulik, eeskätt flavonoidid ehk organismile ülitähtsad antioksüdandid.

 

Allikas: www.tarbija24.ee  19.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.