Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lambad veetakse talveks laidudelt koju (2007-10-16 14:51:17)


Riiklik Looduskaitsekeskus (LKK) alustab täna lammaste äravedu kaitsealustelt Hanikatsi ja Saarnaki laidudelt, kus tänavu karjatati pärandkoosluste hooldamiseks kokku üle 500 lamba.

Lammaste karjatamine aitab inimtühjade laidude kaitsealasid korras hoida - lambad „niidavad” heina aladelt, mis on liiga kivised või märjad, et neid masinaga hooldada saaks. Karjatatavat ala on Hanikatsis 51 ja Saarnakil 85 hektarit.

Mai lõpust alates laidudel suvitanud lambad tuleb äraveo jaoks kokku ajada, aedikusse meelitada ja seejärel käsitsi parvele toimetada. LKK Hiiumaa talitus sai möödunud kevadel laidudele lammaste ja niitmistehnika veoks senisest suurema puksiirparve, mis telliti
Keskkonnainivesteeringute Keskuse (KIK) rahaga. Parvele mahub korraga umbes 60 lammast.

„Põhiprobleem lammaste äraveol on ilm,” ütles LKK Hiiu-Lääne regiooni direktori asetäitja Andres Miller, „tõenäoliselt jõuab täna lambad Hanikatsis kokku ajada, kuid äravedu jääb homse peale, sest õhtupoolik tuleb liialt tuuline.”

Lisaks karjatamisele Saarnaki ja Hanikatsi laide ka niidetakse. Alles pärast lammaste äravedu tuuakse laidudelt ära ka niitmistehnika: laiud on nüüdseks küll niidetud, kuid niidetu kokkupanek alles käib.

Laidude pärandkoosluste säilitamine on Hiiumaa laidude maastikukaitseala üks kaitse-eesmärke. Kaitseala on ainus Eestis, kus meretagustel inimasustuseta väikesaartel jätkatakse nii suurel pindalal pärandkoosluste hooldamist (niidetavaid alasid on Hanikatsil 11 ja Saarnakis 24 ha). Laidudel kasvab üle 600 soontaimeliigi, mis on üle poole kogu Hiiumaa ja rohkem kui kolmandik kogu Eesti soontaimeliikidest. Hanikatsi ja Saarnaki laiud jäid inimestest püsiasukaist tühjaks 1965. ja 1971. aastal.

Lisainfo: Andres Miller, LKK Hiiu-Lääne regiooni direktori asetäitja, 503 6455, andres.miller@lk.ee.  

Allikas: Riikliku Looduskaitsekeskuse 16.10.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.