Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandusministeeriumis toimus lemmikloomateemaline arutelu (2007-10-12 16:16:53)


12. oktoobril põllumajandusministeeriumi poolt kokku kutsutud loomakaitseteemalisel ümarlaual arutleti loomakaitseseaduse alase järelvalve parandamist, samuti keskse lemmikloomaregistri kasutamise võimalusi, hulkuvate loomade kohtlemist ning teabelevi.

Viimastel kuudel on laialdast avalikku huvi pälvinud erinevad loomade väärkohtlemise juhud, mis on olnud signaaliks, et loomakaitse vajab põhjalikku ülevaatamist ja koostöö tõhustamist erinevate ametkondade vahel. Sellest lähtuvalt otsustas põllumajandusministeerium kokku kutsuda ümarlaua, kus nii riigi esindajad kui ka erinevad lemmikloomade kaitsega tegelevad organisatsioonid pakuksid probleemidele omapoolseid lahendusi.
Ümarlaual osalenud Eesti Loomakaitse Seltsi esindaja tõdes, et aastas tuleb neile ca 5000 kõnet, millele reageerimine ei kuulu otseselt nende kompetentsi.

Politseiameti esindaja sõnul vastutab politsei paljude valdkondade järelvalve eest, sealhulgas jäävad enamikul juhtudel probleemid lemmik- ja koduloomadega politsei kanda.

“Kindlasti pole loomade heaolu täna halvem kui see oli 6 või 7 aastat tagasi, pigem on heaolu suurenenud. Kuid, mida rohkem loomade väärkohtlemise juhtusid avalikuks tuleb, seda rohkem inimesed antud probleemi teadvustavad”, rääkis Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Samuti märkis Pärtel, et suurem osa ameti töömahust on seotud põllumajandusloomadega ning senine koostöö erinevate ametkondade vahel on toiminud.

Põllumajandusministeeriumi veterinaar- ja toiduosakonna juhataja Hendrik Kuuse sõnul vajab tõenäoliselt mõningast korrigeerimist loomakaitseseaduse järelvalve osa, et täpsustada järelevalveorganite pädevust erinevate loomakaitsealaste väärtegude menetlemisel. “Antud valdkonnas annab väga palju ära teha ka järelevalveasutuste vahel omavahelisi koostööleppeid sõlmides”, lisas Kuusk.

Ümarlaual osalenud leidsid üheskoos, et oluline on välja töötada arengusuunad tõstmaks kodanike teadmisi loomakaitsealastest küsimustest ja vastutusest lemmik- ja teiste koduloomade eest hoolitsemisel. See aitaks vähendada tulevikus tekkivate kodutute loomade hulka ja vähendaks juba täna ruumikitsikuses vaevlevate lemmikloomade hoiupaikade probleeme.

Kahetsusega nenditi, et mitte kõik omavalitsused ei suhtu veel täie tõsidusega neile loomakaitseseadusega pandud kohustustesse hulkuvate loomadega tegelemisel ja lemmikloomade registri pidamisel. Samas on olemas omavalitsusi, kes igakülgselt toetavad kodutute loomade turvakeskusi ja on valmis pakkuma lemmikloomaregistri pidamise teenust ka teistele kohalikele omavalitsustele.

Lisainfo: Karina Loi, põllumajandusministeeriumi pressiesindaja, tel 625 6254; 529 1403.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 12.10.2007 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.