Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Oktoobris saab noppida vaarikaid ja maasikaid (2007-10-12 13:55:47)


Mitmel pool Saaremaal kannavad vaarika- ja maasikataimed tänavu teist korda vilju, mis on oktoobri keskpaiga kohta haruldane. “Me siin nopime siiamaani kausitäite kaupa vaarikaid ja maasikad õitsevad meil samuti,” kirjeldas koduaias avanevat vaatepilti Pöide ilmavaatleja Ernst Soo (65).

 

 “Oma eluaja jooksul ma küll ei mäleta ühtegi korda, kus oleks veel oktoobri keskel saanud punaseid vaarikaid noppida. Huvitav on ka see, et hiljuti õitses näiteks võilill ja veel mitmed väiksemad lillekesed.”

Pihtla vallas elav Jaanus Kiil ütles, et noppis veel pühapäeval vaarikapõõsastelt liitri jagu marju. Vaarikatega maiustada saab pererahvas iga päev, kuna marju tuleb üha juurde. Pihtla vallas on veel mitmeid majapidamisi, kus lisaks vaarikatele saab marju ka maasikataimedelt.

Teateid taas vilju kandma hakanud vaarikataimedest on tulnud ka Kaarma vallast Lahekülast.

25 aastat ilmavaatlustega tegelenud Ernst Soo ütles, et ei oska kuidagi selgitada, miks loodus oktoobri keskel sellise vingerpussi on otsustanud mängida.

“Võib-olla on asi ülemaailmses kliimasoojenemises,” pakkus ta. “Võib-olla aga selles, et on saabunud 7–11 aasta pikkune tsükkel, kus ilm on soe.
 Arvan, et need on ilma omapärad, aga natuke imelik on tänavune aasta küll.”
Ernst Soo ennustuse järgi saab vaarikaid ja maasikaid noppida veel mõnda aega, sest järsku temperatuuri külmenemist pole Saaremaal oodata.

“Kui mandril lubas nädala lõpuks kohati lörtsi, siis meil ei tohiks seda küll tulla,” ennustas Pöide ilmavaatleja. “Ma ei usu, et Saaremaal niipea lörtsi tuleb, sest siis peaks tulema järsk jahenemine. Samas on õues veel sääsed ja hanedki pole veel ära lennanud. Kured seevastu küll.”

 

Allikas: ajaleht Meie Maa 11.10.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.