Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Millised toalilled taluvad ahju-, millised keskkütet? (2007-10-11 03:37:58)

 

Pigem oleks õige küsimuse püstitus temperatuuris ja õhuniiskuses. Taimed, mis vajavad talvist jahedamat puhketemperatuuri, saavad üsnagi edukalt hakkama paar kraadi soojemas temperatuuris, kui tõstame ruumis õhuniiskust.

 

Paljudele taimedele on talvine puhkeperiood vajalik õitsemiseks, samas saavad havisabad ja turdlehed hakkama ka aastaringselt soojas ruumis, kuid siis need tavaliselt ei õitse. Kindlasti on lihtsam leida sobivalt jahe ja valge kasvukoht ahjuküttega elamises kui tavalises keskküttega korteris.

 

Ahjukütte puhul ei asu küttekeha tavaliselt akna juures, seega on aknalaual talvisel ajal valge ja samas jahedam kui mujal elamises. Õhuniiskus on ahjuküttega korterites tavaliselt kõrgem kui keskküttega korterites. Ahjuküte sobib hästi neile toalilledele, millel on väljakujunenud kindel kasvu- ja puhkeaeg. Suured temperatuurikõikumised ei sobi ühtlast soojust armastavatele toalilledele, näiteks paljudele troopilisest vihmametsast pärit taimedele.

 

Õhuniiskust saab tõsta

Aknalaual lilli kasvatades tuleks aga meeles pidada, et aknalaud jahutab mulda. Seetõttu oleks hea talvisel ajal lillepott (alus) isoleerida aknalauast korgist alusega, sest külmast mullast ei suuda taim omastada ei niiskust ega toitaineid.

 

Keskküttega kodudes asub küttekeha (radiaator) tavaliselt aknalaua all. Seega on aknalaud taimedele üks soe ja valge kasvukoht. Keskküttega korterites on aga õhk liiga kuiv isegi inimestele ja seda enam taimedele. Seetõttu on keskküttega kodudes raske edukalt kasvatada suuremat õhuniiskust armastavaid, näiteks vihmametsade taimi ilma õhuniiskust tõstmata. Taimi tuleks kuiva õhu korral kindlasti regulaarselt piserdada.

 

Kuivas soojas õhus tunnevad end väga mugavalt ka paljud taimekahjurid, näiteks kedriklestad.

 

Põrandaküte loob ruumis samas hea ühtlase temperatuuri. Samas tuleks suuremad põrandale asetatud pottides kasvavad taimed tõsta põrandapinnast vähemalt kolme kuni viie sentimeetri kõrgusele, et vältida mulla liigset soojenemist. Selle jaoks sobivad hästi ratastega alused või vastavad klaasist või plastmassist alused. Põrandaküttegi puhul on probleemiks aga liiga kuiv õhk.

Maire Miller, Nurmiko Aianduskeskuse OÜ tegevjuht

Eneli Käger, Innotrade Grupp OÜ aianduskonsultant

 

Allikas: www.linnaleht.ee 10.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.